Depresia poate fi combatuta cu ajutorul unei plante puternice – sunatoarea
Sunatoarea (planta Sfantului Ioan) este o planta ce lupta impotriva depresiei. Depresia afecteaza mai mult de 300 de milioane de oameni din intreaga lume, incluzand 1 din 10 persoane doar in SUA.
In timp ce multe medicamente efectiv trateaza depresia (sunt folosite pentru tratarea depresiei), unii oameni prefera sa foloseasca remedii naturale sau alternative.
Sunatoarea este o planta medicinala intrebuintata de secole pentru tratarea depresiei sau ale altor tulburari similare.
Depresia si sunatoarea
Sunatoarea, cunoscuta sub denumirea botanica de Hypericum Perforatum, este o planta salbatica originara din Asia si Europa . Are flori galbene, avand forma unor stelute.
Se culege (recolteaza) in a doua jumatate a lunii iuniei (in jurul sarbatorii Sfantului Ioan – de aici si denumirea plantei).
Atat florile, cat si mugurii plantei pot fi uscate sau intrebuintate sub forma de capsule si ceai sau presate, fiind folosite sub forma de ulei si extracte lichide (de exemplu, siropuri).
Este folosita cel mai uzual pentru tratarea depresiei, sau ale altor tulburari asociate acesteia, cum ar fi anxietatea, insomniile sau tulburarile afective sezoniere(asteniile).
Desi de obicei este utilizata sub forma de capsule, ceai sau extract lichid, poate fi folosita, de asemenea, direct pe piele, sub forma de ulei.
In SUA, este clasata ca supliment alimentar de catre FDA (Administratia privitoare la alimente si medicamente) si nu este aprobata ca prescriptie medicala impotriva depresiei.
Oricum, este una dintre cele mai cumparate produse pe baza de plante din SUA.
Sunatoarea este o planta salbatica. Florile si mugurii ei sunt intrebuintate in mod obisnuit, uzual ca un tratament alternativ impotriva depresiei si a altor tulburari.
Cum isi face efectul?
In timp ce efectele acestei plante asupra organismului nu sunt pe deplin cunoscute, se considera ca actioneaza asemenea antidepresivelor.
Cercetarile arata ca un anumit numar de substante active, cum ar fi hipericina, hiperforina si adhihipeforina sunt responsabile pentru aceste beneficii.
Aceste ingrediente se pare ca au rolul de a creste nivelul mesagerilor chimici in creier, cum ar fi serotonina, dopamina si noradrenalina. Acestea actioneaza pentru a ridica si pentru a-ti normaliza tonusul.
In mod interesant, sunatoarea nu are unul dintre cele mai obisnuite efecte secundare ale medicamnetelor prescrise antidepresive, cum ar fi lipsa apetitului sexual.
Sunatoarea normalizeaza tonusul prin cresterea nivelului catorva mesageri chimici din creieri.
Sunatoarea poate fi la fel de eficace precum antidepresivele.
Concluzii:
Exista cercetari care sustin uzul acestei plante in tratarea depresiei.
In anul 2016, o cercetare in profunzime a 35 de cazuri, a relevat aceste efecte.
Se arata astfel faptul ca sunatoarea:
-reduce simptomele depresiei blande si moderate mai mult ca un placebo
-diminueaza simptomele in asemenea masura cu medicamentele antidepresive prescrise
-prezinta mai putine efecte secundare decat antidepresivele prescrise
-nu reduce apetitul sexual, un efect secundar obisnuit al antidepresivelor
Totusi, nu exista o cercetare amanuntita cu privire la efectele sale asupra depresiei severe.
O alta analiza recenta a fost realizata asupra a 27 de cazuri comparand efectele sunatorii cu antidepresivele prescrise. S-a aratat faptul ca sunatoarea are efecte similare cu medicamentele impotriva depresiei prescrise in situatiile de depresie blanda sau moderata.
S-a constatat de asemenea, ca putini oameni au incetat a mai folosi sunatoarea, comparativ cu antidepresivele (1). Aceasta posibil ca se datoreaza putinelor sale efecte secundare.
Mai mult, intr-un studiu controlat, 251 de oameni care au luat 900-1800 mg de sunatoare timp de 6 saptamani au constatat o scadere cu un procent de 56,6% a scorului lor privitor la depresie (a starii depresive), comparativ cu scaderea de 44,8% constatata in cazul medicamentelor impotriva depresiei prescrise de medic.
Recent, un alt studiu controlat asupra a 241 de persoane care folosesc fie sunatoare, fie antidepresive a aratat ca 68,6% dintre acestea au experimentat o reducere a simptomelor folosind sunatoarea, comparativ cu 70,4% al celor ce utilizau antidepresive.
Rezumat:
Studiile arata ca sunatoarea este la fel de eficace precum antidepresivele in tratarea depresiei blande pana la moderate.
De asemenea, se pare ca prezinta mai putine efecte secundare.