Beneficiile antioxidante ale ananasului

beneficiile antioxidante ale ananasului

Beneficiile antioxidante ale ananasului sunt nenumarate. De asemenea are avantaje potenศ›iale anti-inflamatorii ศ™i digestive.

Ananasul are o suculenศ›a excepศ›ionalฤƒ ศ™i o aromฤƒ tropicalฤƒ vibrantฤƒ, care echilibreazฤƒ gusturile dulce si acrisor. Cu toate cฤƒ sezonul pentru culesul ananasului este din martie pรขnฤƒ รฎn iunie, acesta este disponibil pe tot parcursul anului pe pieศ›ele locale din Romania.

Ananasul este un compus al mai multor flori ale cฤƒror fructe individuale fuzioneazฤƒ รฎmpreunฤƒ รฎn jurul unui miez central. Zona apropiata de mijlocul fructului are un conศ›inut de zahฤƒr mai mare ศ™i, prin urmare, un gust mai dulce si textura mai fragede.

Beneficiile antioxidante ale ananasului sunt datorate substante active

Bromelaina este un amestec complex de substanศ›e care poate fi extras din miezul de ananas. Printre zeci de componente cunoscute cฤƒ existฤƒ รฎn acest extract brut, componentele cele mai bine studiate sunt un grup de enzime care digerฤƒ proteine (numite proteaze cisteina). Iniศ›ial, cercetฤƒtorii au crezut cฤƒ aceste enzime gasite in in bromelainฤƒ au cele mai mari beneficii. In plus, cercetatorii au crezut ca aceste beneficii au fost รฎn principal limitate la a ajuta la digestia รฎn tractul intestinal. Cu toate acestea, alte studii au arฤƒtat cฤƒ bromelainฤƒ are o mare varietate de beneficii pentru sanatate, iar multe dintre aceste beneficii nu pot fi legate de diferitele enzime gasite in acest extract. Inflamaศ›ie excesivฤƒ, coagularea excesivฤƒ a sรขngelui, ศ™i anumite tipuri de creศ™tere a tumorii pot fi reduse prin doze terapeutice de bromelina daca este luat ca supliment alimentar. Studiile nu sunt disponibile, cu toate acestea, pentru a arฤƒta aceste beneficii potenศ›iale รฎn relaศ›ie cu aportul normal de ananas รฎntr-un plan standard de masฤƒ.

Extractul de bromelainฤƒ poate fi obศ›inut atรขt miezul fructelor cat si din tulpini de ananas. Diferente chimice importante par sฤƒ existe รฎntre extractele obศ›inute din tulpina faศ›ฤƒ de fructul de bazฤƒ. Cu toate acestea, relevanศ›a practicฤƒ a acestor diferenศ›e nu este รฎn prezent รฎnศ›eleasa. Cele mai multe cercetฤƒri de laborator privind bromelainฤƒ au fost efectuate folosind extracte din fructul de ananas.

Ce gasim in 165gr de ananas?

  • Vitamina C โ€“ 105% din DZR (Doza Zilnica Recomandata)
  • Magneziu โ€“ 77% din DZR
  • Cupru โ€“ 20% din DZR
  • Vitamina B6 -11% din DZR
  • Vitamina B1 โ€“ 11% din DZR
  • Fibre โ€“ 9% din DZR

Protecศ›ie antioxidanta ศ™i suport imunitar

Vitamina C este un antioxidant al organismului, apฤƒrรขnd toate zonele apoase ale corpului รฎmpotriva radicalilor liberi care ataca celulele normale. Radicalii liberi sunt dovediti ca:
โ€ข sporesc placarea arterelor ceea ce duce la ateroscleroza si boli de inima,
โ€ข cauzeaza spasmul cailor respiratorii care duce la atacuri de astm,
โ€ข distruge celulele colonului, astfel รฎncรขt acestea sฤƒ devinฤƒ celule de cancer de colon, ศ™i
โ€ข contribuie la dureri articulare ศ™i dizabilitatea observate in osteoartrita si artrita reumatoida.
Acest lucru explica de ce dietele bogate in vitamina C, s-au dovedit a fi utile pentru prevenirea sau reducerea severa a tuturor acestor factori. In plus, vitamina C este vitala pentru functionarea corecta a sistemului imunitar, sa previna infectiile recurente de rฤƒceli ศ™i gripฤƒ. Unul din beneficiile antioxidante ale ananasului este aportul mare de vitamina C.

Mangan ศ™i Tiamina (vitamina B1) pentru producerea de energie ศ™i antioxidanti

Ananasul este o sursa excelenta de mangan mineral. Manganul este un cofactor esenศ›ial รฎntr-o serie de enzime importante รฎn producศ›ia de energie ศ™i de apฤƒrare antioxidanta. De exemplu, procedeul de oxidare enzimatica, care dezarmeaza radicalii liberi produศ™i รฎn mitocondrii (fabricile de producere a energiei in interiorul celulelor noastre), necesitฤƒ mangan. รŽn plus faศ›ฤƒ de mangan, ananasul este o sursฤƒ bunฤƒ de tiamina, o vitamina B, care acศ›ioneazฤƒ ca un cofactor รฎn reacศ›iile enzimatice centrale pentru producerea de energie.

Protecศ›ie รฎmpotriva degenerarii maculei

Beneficiile antioxidante ale ananasului au fost studiate intens.
Mama ta poate sa fi spus cฤƒ morcovii iti pฤƒstreaza sanatatea ochilor. Dar s-a dovedit stiintific ca in general consumul de fructe este important pentru pฤƒstrarea vederii. Datele raportate รฎntr-un studiu publicat in Societatea de Oftalmologie indica faptul ca un consum de 3 sau mai multe portii de fructe pe zi poate reduce riscul de degenerare macularฤƒ legatฤƒ de vรขrstฤƒ (ARMD), cauza principala a pierderii vederii la persoanele in varsta, cu 36%, comparativ cu persoanele care consuma mai putin de 1,5 portii de fructe pe zi.

In acest studiu, care a implicat peste 110.000 de femei ศ™i bฤƒrbaศ›i, cercetฤƒtorii au evaluat efectul consumului de fructe si legume asupra participantilor. Vitaminele antioxidante A, C ศ™i E au un efect foarte mare privind dezvoltarea ARMD sau neovascular timpuriu (o formฤƒ mai severฤƒ a bolii asociate cu pierderea vederii). Trei portii de fructe poate suna greu la inceput. Insa poti adauga ananas proaspฤƒt la masa de dimineaศ›ฤƒ, masa de prรขnz sau gustare. De exemplu, รฎncercaศ›i sฤƒ adฤƒugaศ›i bucฤƒศ›i de ananas la urmฤƒtoarea salata coleslaw sau de morcov. De asemenea, sucurile din fructe iti aduc aportul zilnic de vitamine si minerale.

,

Lasฤƒ un rฤƒspuns

Adresa ta de email nu va fi publicatฤƒ. Cรขmpurile obligatorii sunt marcate cu *