Coศul tฤu este gol acum!
Beneficiile antioxidante ale ananasului

Beneficiile antioxidante ale ananasului sunt nenumarate. De asemenea are avantaje potenศiale anti-inflamatorii ศi digestive.
Ananasul are o suculenศa excepศionalฤ ศi o aromฤ tropicalฤ vibrantฤ, care echilibreazฤ gusturile dulce si acrisor. Cu toate cฤ sezonul pentru culesul ananasului este din martie pรขnฤ รฎn iunie, acesta este disponibil pe tot parcursul anului pe pieศele locale din Romania.
Ananasul este un compus al mai multor flori ale cฤror fructe individuale fuzioneazฤ รฎmpreunฤ รฎn jurul unui miez central. Zona apropiata de mijlocul fructului are un conศinut de zahฤr mai mare ศi, prin urmare, un gust mai dulce si textura mai fragede.
Beneficiile antioxidante ale ananasului sunt datorate substante active
Bromelaina este un amestec complex de substanศe care poate fi extras din miezul de ananas. Printre zeci de componente cunoscute cฤ existฤ รฎn acest extract brut, componentele cele mai bine studiate sunt un grup de enzime care digerฤ proteine (numite proteaze cisteina). Iniศial, cercetฤtorii au crezut cฤ aceste enzime gasite in in bromelainฤ au cele mai mari beneficii. In plus, cercetatorii au crezut ca aceste beneficii au fost รฎn principal limitate la a ajuta la digestia รฎn tractul intestinal. Cu toate acestea, alte studii au arฤtat cฤ bromelainฤ are o mare varietate de beneficii pentru sanatate, iar multe dintre aceste beneficii nu pot fi legate de diferitele enzime gasite in acest extract. Inflamaศie excesivฤ, coagularea excesivฤ a sรขngelui, ศi anumite tipuri de creศtere a tumorii pot fi reduse prin doze terapeutice de bromelina daca este luat ca supliment alimentar. Studiile nu sunt disponibile, cu toate acestea, pentru a arฤta aceste beneficii potenศiale รฎn relaศie cu aportul normal de ananas รฎntr-un plan standard de masฤ.
Extractul de bromelainฤ poate fi obศinut atรขt miezul fructelor cat si din tulpini de ananas. Diferente chimice importante par sฤ existe รฎntre extractele obศinute din tulpina faศฤ de fructul de bazฤ. Cu toate acestea, relevanศa practicฤ a acestor diferenศe nu este รฎn prezent รฎnศeleasa. Cele mai multe cercetฤri de laborator privind bromelainฤ au fost efectuate folosind extracte din fructul de ananas.
Ce gasim in 165gr de ananas?
- Vitamina C โ 105% din DZR (Doza Zilnica Recomandata)
- Magneziu โ 77% din DZR
- Cupru โ 20% din DZR
- Vitamina B6 -11% din DZR
- Vitamina B1 โ 11% din DZR
- Fibre โ 9% din DZR
Protecศie antioxidanta ศi suport imunitar
Vitamina C este un antioxidant al organismului, apฤrรขnd toate zonele apoase ale corpului รฎmpotriva radicalilor liberi care ataca celulele normale. Radicalii liberi sunt dovediti ca:
โข sporesc placarea arterelor ceea ce duce la ateroscleroza si boli de inima,
โข cauzeaza spasmul cailor respiratorii care duce la atacuri de astm,
โข distruge celulele colonului, astfel รฎncรขt acestea sฤ devinฤ celule de cancer de colon, ศi
โข contribuie la dureri articulare ศi dizabilitatea observate in osteoartrita si artrita reumatoida.
Acest lucru explica de ce dietele bogate in vitamina C, s-au dovedit a fi utile pentru prevenirea sau reducerea severa a tuturor acestor factori. In plus, vitamina C este vitala pentru functionarea corecta a sistemului imunitar, sa previna infectiile recurente de rฤceli ศi gripฤ. Unul din beneficiile antioxidante ale ananasului este aportul mare de vitamina C.
Mangan ศi Tiamina (vitamina B1) pentru producerea de energie ศi antioxidanti
Ananasul este o sursa excelenta de mangan mineral. Manganul este un cofactor esenศial รฎntr-o serie de enzime importante รฎn producศia de energie ศi de apฤrare antioxidanta. De exemplu, procedeul de oxidare enzimatica, care dezarmeaza radicalii liberi produศi รฎn mitocondrii (fabricile de producere a energiei in interiorul celulelor noastre), necesitฤ mangan. รn plus faศฤ de mangan, ananasul este o sursฤ bunฤ de tiamina, o vitamina B, care acศioneazฤ ca un cofactor รฎn reacศiile enzimatice centrale pentru producerea de energie.
Protecศie รฎmpotriva degenerarii maculei
Beneficiile antioxidante ale ananasului au fost studiate intens.
Mama ta poate sa fi spus cฤ morcovii iti pฤstreaza sanatatea ochilor. Dar s-a dovedit stiintific ca in general consumul de fructe este important pentru pฤstrarea vederii. Datele raportate รฎntr-un studiu publicat in Societatea de Oftalmologie indica faptul ca un consum de 3 sau mai multe portii de fructe pe zi poate reduce riscul de degenerare macularฤ legatฤ de vรขrstฤ (ARMD), cauza principala a pierderii vederii la persoanele in varsta, cu 36%, comparativ cu persoanele care consuma mai putin de 1,5 portii de fructe pe zi.
In acest studiu, care a implicat peste 110.000 de femei ศi bฤrbaศi, cercetฤtorii au evaluat efectul consumului de fructe si legume asupra participantilor. Vitaminele antioxidante A, C ศi E au un efect foarte mare privind dezvoltarea ARMD sau neovascular timpuriu (o formฤ mai severฤ a bolii asociate cu pierderea vederii). Trei portii de fructe poate suna greu la inceput. Insa poti adauga ananas proaspฤt la masa de dimineaศฤ, masa de prรขnz sau gustare. De exemplu, รฎncercaศi sฤ adฤugaศi bucฤศi de ananas la urmฤtoarea salata coleslaw sau de morcov. De asemenea, sucurile din fructe iti aduc aportul zilnic de vitamine si minerale.