despre ingrasare
Categoria: ,

Despre ingrasare: ce este adevarat si ce nu este.

Exista numeroase mituri si conceptii gresite cu privire la kilogramele in plus. Foarte frecvent auzim expresia “nu stiu de ce m-am ingrasat, pentru ca nu mananc mai mult decat alti oameni“. Aceasta fraza este comuna multor persoanelor cu exces ponderal.
Conceptie gresita apare datorita necunoasterii “principiului balantei energetice “. Ce spune acest principiu?
Energia consumata din alimente intr-o zi trebuie sa fie egala cu energia cheltuita in acea zi, pentru a mentine greutatea.

Necesarul caloric depinde in general de varsta, inaltime, sex, de activitatea fizica zilnica si de multi alti factori. Un consum caloric in exces se va depozita in corp sub forma de tesut gras. De aceea dieta de slabire ZenDiet este gandita pe baza unei diete hipocalorice, adica 1.200 calorii zilnic. Mai multe informatii despre ingrasare si despre dietele de slabit ZenDiet , puteti gasi accesand pagina Dieta de Slabit de 10 zile

Despre ingrasare si aportul caloric

In mod normal organismul este capabil sa isi regleze aportul de energie in functie de consum, transmitand semnale de satietate atunci cand echilibrul este satisfacut. In obezitate apare esecul acestui reglaj, prin lipsa de perceptie a satietatii atunci cand aportul alimentar egaleaza cheltuielile. Un plus caloric aparent nesemnificativ, de 25-50 kcal pe zi, prin cumulare duce la un plus de 9.000-18.000 calorii pe an, deci la un plus in greutate de 1,5-2,5 kg pe an.

In concluzie, daca nu mancati mai mult decat alti oameni, dar mancati mai mult decat este necesarul dumneavoastra, consecinta este ingrasarea.

Despre ingrasare putem scrie sute de articole, insa ne oprim acum la o alta expresie des intalnita: “ Ma ingras din cauza ca am un metabolism mai lenes!”

Rata metabolismului bazal (consumul zilnic de energie al organismului pentru functiile proprii-respiratie digestive,batai cardiace etc) difera de la o persoana la alta, in functie de numerosi factori: varsta, sex, greutate actuala.

Studiile insa au demonstrat faptul ca reducerea metabolismului bazal nu este corelata cu compozitia corporala. Altfel spus, ingrasarea in acest caz a aparut nu din vina unui metabolism bazal lenes, ci din cauza unui aport caloric mai mare decat cheltuielile energetice zilnice.

In mod normal organismal isi limiteaza consumul de alimente dintr-o zi in functie de consumul energetic, iar in obezitate acest reglaj este diminuat.

Dar pentru a invata mai usor ce trebuie sa consumati, cum trebuie preparate felurile de mancare si ce trebuie sa consumati la fiecare masa, puteti cumpara carti de specialitate.
Sau si mai simplu, urmariti blogul nostru.

Etichete:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.