Stiai ca ficatul este al doilea cel mai mare organ din corpul tau? El ajuta la procesarea substantelor nutritive din alimente si bauturi, si filtreaza substantele nocive din sange. In acest articol vom vorbi insa in mod special despre problema ficatului gras. Parcurge acest articol si vei afla, care sunt cauzele si simptomele unui ficat gras, care sunt factorii de risc, despre stadiile ficatului gras, preventie, despre dieta pentru ficat gras, dar si despre remediile naturale recomandate.
Ce inseamna de fapt ca ai un ficat gras?
Ficatul gras este o afectiune cunoscuta si sub denumirea de steatoza hepatica. Apare atunci cand grasimea se acumuleaza in ficat. A avea cantitati mici de grasime in ficat este normal, dar cand este prea multa, atunci devine o problema de sanatate.
Prea multa grasime in ficat poate provoca inflamatii hepatice care pot afecta ficatul si altfel pot sa apara cicatrici la nivelul acestuia. In cazurile severe, aceste cicatrici pot duce la insuficienta hepatica.
Atunci cand ficatul gras apare la cineva care consuma mult alcool, este cunoscuta sub numele de boala ficatului gras alcoolic. La cei care nu consuma mult alcool, este cunoscuta sub numele de boala hepatica grasa nealcoolica. Potrivit cercetatorilor de la Jurnalul De Gastroenterologie al Lumii (1), aceasta problema de sanatate afecteaza pana la 25-30% din persoanele din Europa si Statele Unite.
Simptomele unui ficatul gras
In multe cazuri, ficatul gras nu provoaca simptome vizibile. Cu toate acestea, este posibil sa simti oboseala, sa ai un disconfort sau dureri in partea dreapta a abdomenului. Unele persoane care au aceasta afectiune a ficatului gras dezvolta complicatii, inclusiv cicatrici hepatice. Cicatrizarea ficatului este cunoscuta sub numele de fibroza hepatica. Daca se dezvolta fibroza hepatica severa, se numeste ciroza.
Ciroza poate provoca simptome precum pierderea poftei de mancare, pierdere in greutate, slabiciune, oboseala, sangerari nazale, iritari la nivelul pielii, piele si ochi galbeni, dureri si umflaturi abdominale, umflarea picioarelor, marirea sanilor la barbati si confuzie. Ciroza este o afectiune care poate sa puna in pericol viata si poate provoca insuficienta hepatica. Aceasta poate fi ireversibila. Din acest motiv, este foarte important in primul rand sa prevenim dezvoltarea sa.
Cauzele ficatului gras
Ficatul gras apare atunci cand corpul produce prea multe grasimi sau nu metabolizeaza grasimile eficient. Excesul de grasime este stocat in celulele hepatice unde se acumuleaza si provoaca aceasta afectiune a ficatului gras.
Aceasta acumulare de grasime la nivelul ficatului poate fi cauzata de o varietate de lucruri:
- obezitate
- glicemie ridicata
- rezistenta la insulina
- niveluri ridicate de grasime, in special trigliceride in sange.
FIcatul gras este o afectiune ce poate sa apara mai rar in sarcina, in cazul unor tipuri de infectii, cum ar fi hepatita C, ca efect al unei scaderi rapide in greutate, ca efecte secundare ale unor tipuri de medicamente, dar si din expunerea la anumite toxine.
Etape de evolutie ale ficatului gras
Ficatul gras poate progresa în patru etape:
- Stadiul ficatului gras simplu – acumularea excesului de grasime in ficat;
- Steatohepatita – pe langa excesul de grasime, exista si inflamatii la nivelul ficatului;
- Fibroza – inflamarea ficatului prin provocarea de cicatrici.
- Ciroza – cicatrizarea ficatului e raspandita pe o suprafata mare a acestuia.
Ciroza este o afecțiune care poate pune viața în pericol și poate provoca insuficiență hepatică. Poate fi ireversibil. De aceea, este atât de important să prevenim dezvoltarea sa în primul rând.
Pentru a împiedica progresul ficatului gras și provocarea complicațiilor, urmați planul de tratament recomandat de medic.
Remedii naturale pentru un ficat gras
Tratamentul principal pentru un ficat gras implica modificarea stilului de viata! In primul si in primul rand, ar ajuta:
- Sa slabesti!
- Sa reduci consumul de alcool!
- Mananca o dieta bogata in nutrienti, cu un continut scazut de calorii, fara prea multe grasimi saturate si nesaturate!
- Fa cel putin 30 de minute de exercitii fizice in majoritatea zilelor saptamanii.
Potrivit unor dovezi (2), se recomanda suplimentele cu vitamina E care ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea leziunilor hepatice cauzate de boala ficatului gras.
Dieta pentru ficat gras
Daca suferi de ficat gras, atunci este un moment potrivit sa iti ajustezi dieta pentru a ajuta la tratarea acestei afectiuni si la scaderea riscului de complicatii.
Iata cateva reguli de regim pe care trebuie sa le iei in calcul:
- Consuma o dieta bogata in alimente pe baza de plante, inclusiv fructe, legume si cereale integrale.
- Limiteaza consumul de carbohidrati rafinati, precum ar fi orezul alb, painea alba, dulciuri si produse din cereale rafinate.
- Limiteaza consumul de grasimi saturate care se gasesc in carnea rosie si multe alte produse de origine animala.
- Evita grasimile nesaturate care sunt prezente in multe din gustarile procesate.
- Evita alcoolul care este incompatibil cu organismul tau si creaza o stare de toxicitate in ficat.
Atunci cand suferi de o afectiune, este ceva mai dificil sa te focusezi pe ceea ce este mai bun pentru tine!
Daca ai un ficat gras sau vrei sa previi aparitia oricarei afectiuni a ficatului, apeleaza cu incredere la noi si incearca Dieta pentru ficat gras, gandita special pentru protejarea ficatului!
11 alimente recomandate in regimul alimentar pentru ficat gras
Grepfruit-ul recomandat in regimul pentru ficat gras
Grepfrutul contine antioxidanti care protejeaza in mod natural ficatul. Cei doi antioxidanti principali gasiti in grepfruit sunt naringenina si naringina. Mai multe studii au descoperit ca ambele ajuta la protejarea ficatului de leziuni. (3)
Efectele protectoare ale grepfrutului apar in doua moduri – prin reducerea inflamatiei si prin protejarea celulelor.
Aceleasi studii (3) arata ca acesti antioxidanti pot ajuta la reducerea dezvoltarii fibrozei hepatice, o afectiune daunatoare in care tesutul conjunctiv excesiv se acumuleaza in ficat. Acest lucru rezulta in mod normal din inflamatia cronica.
S-a putut observa cu naringenina a scazut cantitatea de grasimi din ficat si a crescut numarul de enzime necesare pentru arderea grasimilor, ceea ce poate ajuta la prevenirea acumularii excesului de grasime.
In cele din urma, s-a putut demonstra (4) ca naringina contribuie la imbunatatirea capacitatii de metabolizare a alcoolului si la contracararea unora din efectele negative ale alcoolului.
Afinele si merisoarele in dieta pentru ficat gras
Atat afinele, cat si merisoarele contin antocianine, antioxidantii care dau culoarea specifica a acestora.
Mai multe studii (5) au demonstrat ca afinele si merisoarele intregi, precum si extractele sau sucurile lor pot ajuta la mentinerea sanatatii ficatului.
Consumul acestor fructe timp de 21 de zile protejeaza ficatul de daune. In plus, afinele contribuie la cresterea raspunsului celulelor imune si a enzimelor antioxidante.
Un alt studiu (6) a constatat ca tipurile de antioxidanti gasiti in mod obisnuit in afine au incetinit dezvoltarea leziunilor si afibrozei, care este de fapt dezvoltarea tesutului cicatricial.
In plus, s-a demonstrat ca extractul de afine inhiba cresterea celulelor cancerului hepatic uman. (7)
Adauga aceste fructe de padure in dieta pentru un ficat gras si il vei asigura ca este alimentat cu antioxidantii de care are nevoie.
Strugurii sunt benefici in dieta pentru ficat gras
Strugurii, in special strugurii rosii si cei purpurii contin o varietate de compusi benefici, in special resveratrol.
Studiile (8) au constatat ca un consum de struguri poate duce la scaderea inflamatiei ficatului, prevenirea daunelor si la cresterea nivelului de antioxidanti.
Un mic studiu (9) a demonstrat ca suplimentarea cu extract de seminte de struguri timp de 3 luni a ajutat la imbunatatirea functiei hepatice.
Sucul de sfecla rosie poate reduce inflamatiile la nivelul ficatului
Sucul de sfecla rosie este o sursa de nitrati naturali si antioxidanti numiti betalaini. In urma consumului acestei substante, poate beneficia inima, se pot reduce daunele oxidative si inflamatiile de la nivelul ficatului. Pentru a profita la maxim, in caz de ficat gras, se recomanda sucul de sfecla rosie si nu sfecla rosie in sine.
Legumele crucifere protejeaza ficatul si detoxifiaca
Cruciferele precum varza de Bruxelles, broccoli si frunzele de mustar sunt cunoscute pentru continutul ridicat de fibre si gustul distinctiv. De asemenea, sunt bogate in compusi vegetali benefici.
Studiile efectuate (10) au aratat ca varza de Bruxelles si broccoli ajuta la cresterea nivelului de enzime care ajuta la detoxifiere si protejeaza ficatul. Efectele s-au observat chiar si atunci cand varza a fost gatita.
Un studiu din 2016 (11) a concluzionat ca in urma consumului de broccoli se pot dezvolta mai putine tumori sau boli ale ficatului gras.
Cafeaua ajuta in caz de ficat gras
Cafeaua este una dintre cele mai bune bauturi pe care le poti bea pentru a promova sanatatea ficatului.
Studiile au aratat cum consumul de cafea protejeaza ficatul de boli chiar si in randul celor care au deja probleme. De exemplu, studiile (12) au aratat cum consumul de cafea ajuta la scaderea riscului de ciroza sau de leziuni permanente ale ficatului la persoanele cu boli hepatice cronice.
Consumul de cafea poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de a dezvolta un tip comun de cancer la ficat si are efectepozitive asupra bolilor hepatice si a inflamatiei ficatului, incluziv asupra unui ficat gras.
Cafeaua este asociata cu un risc mai mic de deces la persoanele cu boli hepatice cronice, cu cele mai mari beneficii observate la cei care beau cel putin trei cani pe zi. (13)
Aceste beneficii par sa provina din capacitatea sa de a preveni acumularea de grasimi si colagen, doi dintre principalii markeri ai bolilor hepatice. Cafeaua scade, de asemenea, inflamatia si creste nivelul glutationului antioxidant. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi daunatori care sunt produsi in mod natural in organism si pot deteriora celulele unui ficat gras.
Avocado contine gasimi sanatoase pentru un ficat gras
Avocadele sunt elemente de baza in multe bucatarii. Se pare ca un consum moderat de avocado ajuta la echilibrarea unei diete si este asociat cu pierderea in greutate si in general cu imbunatatirea functiei hepatice. Aceste efecte sunt legate de continutul ridicat de fibre si a uleiului sanatos.
Nucile sunt o alegere sanatoasa in vindecarea afectiunile ficatului
Nucile sunt bogate in grasimi si substante nutritive precum vitamina E si alti compusi benefici.
Un studiu (14) efectuat a constatat ca barbatii care au consumat cantitati mai mari de nuci si seminte au prezentat un risc mai scazut de a dezvolta boala ficatului gras decat cei care nu au consumat cantitati mai mici.
Uleiul de masline in regimul alimentar pentru ficat gras
Uleiul de masline este considerat o grasime sanatoasa datorita numeroaselor sale beneficii.
Un studiu (15) efectuat a concluzionat ca atunci cand se consuma o lingurita (6,5ml) de ulei de masline pe zi, se imbunatateste nivelul enzimelor hepatice si agrasimilor. De asemenea, a crescut nivelurile unei proteine metabolice asociate cu efecte metabolice pozitive. Cei care au participat la studiu au avut si o acumulare mai mica de grasimi si un flux sanguin mai bun in ficat.
Dupa cum se stie, acumularea de grasime in ficat face parte din prima etapa a bolii de ficat gras. Prin urmare, efectele benefice ale uleiului de masline asupra grasimilor din ficat, il fac un element valoros in dieta pentru ficat gras.
Pestele gras consumat in programul nutritional pentru ficat gras
Pestii grasi contin acizi Omega 3, care sunt grasimi sanatoase ce ajuta la reducerea inflamatiilor.
O analiza din 2016 a constatat ca acizii grasi omega 5 au ajutat la scaderea grasimilor hepatice si a trigliceridelor la cei cu ficat gras sau steatohepatita nealcoolica. (16)
Vrei să înveți să prepari dieta pentru ficat gras?
Comandă o cură de 14 zile de la noi și vei învăța să mănânci corect!
Bibliografie:
- Boala hepatica grasa nealcoolica: Paradigme in evolutie;
- Boala hepatica grasa nealcoolica – Diagnoza si teste;
- O prezentare a compusilor naturali hepatoprotectori: Mecanism de actiune si perspective clinice;
- Rolul suplimentului de naringina in reglarea metabolismului lipidelor si etanolului la sobolani – Studiu;
- Efectul afinelor asupra functiilor hepatice si imunologice la soareci – Studiu;
- Efectele afinelor asupra fibrozei hepatice – Studiu;
- Comparatia profilurilor fitochimice si a activitatilor antioxidante ale diferitelor soiuri de afine – Studiu comparativ;
- Concentratul de suc de struguri protejeaza ficatul de sobolan impotriva intoxicatiei cu cadmiu: histopatologie, citocrom C și expresia metaloproteinazelor;
- Extractul de seminte de struguri imbunatateste functia ficatului la pacientii cu ficat gras nealcoolic – Studiu;
- Tratamentul termic al verzei de Bruxelles ii pastreaza capacitatea de a induce enzimele de detoxifiere in vitro – Studiu;
- Consumul de broccoli diminueaza dezvoltarea unui ficat gras si a cancerului hepatic – Jurnalul de Nutritie;
- Cafeaua si boala ficatului gras nealcoolic: Dovezi ale hepatoprotectiei?;
- Cafeaua si bolile de ficat – Studiu;
- Asocieri intre aporturile de nutrienti individuali sau grupuri de alimente si boala de ficat gras nealcoolica la adulti – Studiu;
- Efectele unei interventii dietetice de 1 an cu ulei de masline polinesaturat imbogatit in acizi grași n3 la pacientii cu ficat gras nealcoolic: Un studiu preliminar;
- Efectele acizilor grasi Omega-3 in boala hepatica nealcoolica – Meta Analiza.