Celulita
Celulita este o afectiune cosmetica ce face ca pielea sa apara neuniforma si îndoita. Este foarte comuna si afecteaza pâna la 98% dintre femei.
In timp ce celulita nu reprezinta o amenintare la adresa sanatatii voastre fizice, este adesea considerata ca nedorita. Acest lucru poate deveni o sursa de stres si anxietate pentru persoanele care o au.
Acest articol exploreaza cauzele celulitei.
Alimentatia dumneavoastra joaca un rol?
Ce puteti face pentru a scapa de celulita?
Ce este de fapt celulita?
Celulita este o afectiune in care pielea apare sub forma de cearceaf, neregulata si „in forma de portocala”.
Este cauzata de schimbari în structura celulelor adipoase si a tesuturilor conjunctive care se afla sub suprafata pielii.
Aceste modificari pot provoca celulele grase sa devina foarte mari si sa se împrastie în tesutul conjunctiv sub piele.
În plus, modificarile surplusului de sânge în zonele afectate de celulita pot conduce la colectarea suplimentara de lichid în tesut.
Acest lucru confera pielii aspectul care este asociat cu celulita.
Interesant este ca celulita este vazuta aproape exclusiv la femei si se dezvolta cel mai frecvent pe coapse, burta si fese.
Adesea este clasificata pe baza gravitatii sale:
Gradul 0: Fara celulita.
Gradul 1: Piele neteda stand în picioare, dar aspect de coaja de portocala sezand.
Gradul 2: Pielea are aspect de coaja portocalie atunci când persoana este în picioare si sezand.
Gradul 3: Pielea are aspect de coaja de portocala atunci când persoana se afla în picioare, cu zone adânci înaltate si coborate.
Cu toate acestea, în prezent nu exista o metoda standard pentru evaluarea si clasificarea acestei afectiuni.
Rezumat: Celulita este o afectiune in care pielea ta devine neregulata. Cel mai frecvent afecteaza femeile, în special în jurul burtii, coapsei si fundului.
Ce anume cauzeaza celulita?
Motivul pentru care oamenii dezvolta celulita nu este înca pe deplin înteles, dar cel mai probabil este declansat de o combinatie de factori.
Cele mai frecvente teorii implica hormonii, stilul de viata si inflamatiile. Cu toate acestea, vârsta, susceptibilitatea genetica si forma corpului pot, de asemenea, sa joace un rol foarte important.
Hormonii
Celulita se dezvolta datorita modificarilor dimensiunii si structurii celulelor grase.
De aceea s-a sugerat ca hormoni precum insulina si catecolaminele, care sunt implicati în defalcarea si depozitarea grasimilor, pot juca roluri cheie în formarea lor.
De exemplu, s-a sugerat ca orice dezechilibru hormonal care promoveaza câstigul de grasime în urma defalcarii grasimilor, cum ar fi nivelurile ridicate de insulina, ar putea pune o persoana la un risc mai mare de a dezvolta celulita.
În plus, având în vedere ca celulita este aproape exclusiv vazuta la femei, se crede ca hormonul de sex feminin estrogen ar putea juca un rol in acest sens.
Aceasta teorie poate avea o anumita greutate, deoarece celulita se dezvolta dupa ce femeile au ajuns la pubertate. De asemenea, tinde sa se agraveze în perioadele în care femeile se confrunta cu modificari ale nivelurilor de estrogen, cum ar fi sarcina si menopauza.
Cu toate acestea, în ciuda acestei speculatii, rolul exact pe care hormonii îl joaca în formarea celulitei este în prezent necunoscut.
Genul
Femeile au mult mai multe sanse de a dezvolta celulita decât barbatii.
Unul dintre motivele implica diferente în modul în care tesutul conjunctiv si celulele grase ale femeilor sunt aranjate sub piele.
Femeile au un numar mare de celule grase care se afla vertical sub piele, cu vârfurile celulelor care întâlnesc tesutul conjunctiv la un unghi drept.
În mod contrar, barbatii au tendinta de a avea un numar mai mic de celule grase, care sunt aranjate orizontal, astfel încât acestea se afla plat una fata de cealalta.
Acest lucru face mult mai probabil ca celulele grase la femei sa se „strecoare” prin tesutul conjunctiv si sa devina vizibile sub piele.
Aceste diferente structurale explica de ce celulita este observata aproape exclusiv la femei.
Modul de viata
Aparitia celulitei poate fi agravata de acumularea de lichid în tesuturile înconjuratoare.
S-a sugerat ca schimbarile în circulatia sanguina a zonelor afectate de celulita ar putea fi partial de vina pentru aceasta.
Unii oameni de stiinta au sugerat de asemenea ca acest lucru ar putea fi cauzat de un stil de viata inactiv.
Se considera ca perioadele lungi de sedere reduc fluxul sanguin si provoaca aceste schimbari în zonele predispuse la celulita.
Inflamatiile
O alta teorie este ca celulita este o tulburare a tesutului conjunctiv cauzata de inflamatia cronica, de grad scazut.
Unii oameni de stiinta au gasit celule imune care sunt legate de inflamatia cronica, cum ar fi macrofagele si limfocitele, în tesutul afectat de celulita.
Cu toate acestea, nu s-a gasit nici o dovada a unui astfel de raspuns în acest domeniu.
Rezumat: Motivul exact pentru care oamenii dezvolta celulita este necunoscut, dar se crede ca se datoreaza unor factori precum genetica, hormonii si stilul de viata.
Alimentatia joaca un rol în dezvoltarea celulitei?
Un grup de oameni de stiinta a sugerat ca o alimentatie care contine cantitati excesive de carbohidrati poate duce la agravarea celulitei.
Acest lucru se datoreaza faptului ca ei cred ca ar putea creste nivelurile de insulina hormonala si ar promova o crestere a grasimii corporale totale.
În plus, de asemenea, s-a sugerat ca o alimentatie care include o multime de sare poate creste retentia de lichide, facând posibil ca celulita sa se înrautateasca.
Cu toate acestea, în prezent exista foarte putine dovezi care sa sustina aceste teorii.
Acestea fiind spuse, este înca o idee buna sa va asigurati ca alimentatia dvs. nu contine cantitati excesive de zaharuri rafinate sau carbohidrati. De asemenea, este important sa mentineti o greutate sanatoasa si sa ramâneti bine hidratati.
Acest lucru se datoreaza faptului ca cresterea în greutate si îmbatrânirea sunt legate de un risc crescut de dezvoltare a celulitei. Asadar, mentinerea unei alimentatii sanatoase si echilibrate ar putea fi utila.
Cu toate acestea, având în vedere ca celulita apare la aproape toate femeile, evitarea completa a acesteia poate sa nu fie posibila.
Rezumat: În prezent, nu este clar ce rol joacă alimentatia în tratamentul și prevenirea celulitei. Totuși, menținerea unei alimentații sănătoase, pastrarea hidratarii și evitarea cresterii în greutate poate fi de ajutor.
Aspectul dat de celulita ar putea sa se imbunatateasca (sau nu) odata cu pierderea în greutate
Pierderea in greutate este adesea promovata ca o modalitate buna de a scapa de celulita.
Creșterea în greutate poate face cu siguranță mai rău, mai ales dacă sunteți deja supraponderal, dar eficacitatea pierderii în greutate ca tratament nu este clar dovedita.
Un mic studiu a constatat că scăderea în greutate a contribuit la reducerea severității celulitei la majoritatea oamenilor, în special la cei supraponderali.
Cu toate acestea, în jur de 32% dintre persoanele din acest studiu au descoperit că pierderea în greutate a făcut ca celulita lor să arate mai rău.
Motivul pentru acest lucru nu este cunoscut, dar se poate datora altor factori. De exemplu, diferențele în structura și elasticitatea țesutului conjunctiv, precum și retenția de apa, pot contribui la apariția celulitei.
În general, majoritatea oamenilor vor descoperi că pierderea în greutate îmbunătățește aspectul celulitei, dar acest lucru nu este garantat pentru toți.
Rezumat: Creșterea în greutate poate duce la agravarea celulitei. Cu toate acestea, pierderea in greutate nu ajuta întotdeauna si poate face mai rau pentru unii oameni.
Ce tratamente sunt disponibile?
Deși nu există nici un remediu cunoscut pentru celulită, există o gamă largă de tratamente disponibile pentru persoanele îngrijorate de aspectul său.
Creme și loțiuni
Multe creme și loțiuni spun că reduc aspectul celulitei.
Ingredientele active din aceste produse includ, de obicei, cofeina, retinolul și anumiți compuși ai plantei. Ei pretind că ajută la îmbunătățirea aspectului celulitei prin:
- Distrugerea grăsimii
- Îmbunătățirea fluxului sanguin
- Îmbunătățirea elasticității pielii
- Reducerea retenției de lichide
Cu toate acestea, aceste produse nu au fost foarte bine studiate și beneficiile lor nu sunt clare.
Masajul manual
Masajul manual presupune masajul pielii folosind o presiune ușoară. Acest lucru se spune că ajută la scurgerea excesului de lichid și la reducerea aspectului celulitei.
De asemenea, se crede că funcționează prin deteriorarea celulelor grase astfel încât acestea să „se reconstruiească”, să se realinieze și să devină mai uniform distribuite, făcând pielea să pară mai lină.
Studiile observaționale au constatat că această tehnică ar putea contribui la reducerea apariției celulitei pe termen scurt.
Terapia cu unde acustice
Terapia cu unde acustice (AWT) trimite unde de șoc de energie scăzută prin țesutul afectat de celulită. Se crede că acest lucru poate ajuta la creșterea debitului sanguin, la reducerea retenției de lichide și la descompunerea grăsimilor.
Unele studii au descoperit că aceasta procedura este eficientă la reducerea aspectului celulitei.
Cu toate acestea, alte studii nu au găsit niciun efect, iar rezultatele sunt amestecate. Sunt necesare mai multe studii pentru a afla dacă procedura este un tratament eficient.
Terapiile cu laser sau lumină
Dispozitivele cu laser sau dispozitivele cu lumină de mare putere sunt folosite fie direct pe piele, fie într-o procedură neinvazivă sau sub piele, într-o procedură mai invazivă.
Până în prezent, tratamentele non-invazive nu au fost foarte reușite.
Cu toate acestea, studiile privind terapia cu laser invazivă au constatat că pot contribui la îmbunătățirea aspectului celulitei.
Tehnologia invazivă a luminii laser este considerată a funcționa prin topirea celulelor grase și a unora dintre țesuturile conjunctive și o fac pielea neclară. De asemenea, poate întineri pielea și crește producția de colagen.
Cu toate acestea, studiile au fost destul de reduse. Sunt necesare mai multe cercetări.
Tratamentul cu radio-frecvența
Tratamentul prin radiofrecvență implică încălzirea pielii cu ajutorul undelor radio electromagnetice.
Ca și terapia cu laser, funcționează prin încurajarea reînnoirii pielii și a producției de colagen, precum și prin destrămarea celulelor grase.
Intensitatea tratamentului poate fi ajustată prin modificarea frecvenței undelor radio. Este adesea folosit în combinație cu alte terapii, cum ar fi masajul.
În ansamblu, majoritatea studiilor care au investigat tratamentele de radiofrecvență au fost de slabă calitate și au produs rezultate mixte.
Din acest motiv, nu se știe în prezent cât de eficient este acest tratament, mai ales pe termen lung.
Alte tratamente
Există multe alte tratamente care pretind că tratează și vindecă celulita, inclusiv:
- Suplimente: Inclusiv Ginkgo biloba, Centella asiatica și Melilotus officinalis.
- Mezoterapia: Multe mici injecții de vitamine în piele.
- Terapia cu dioxid de carbon: Infuzarea dioxidului de carbon sub piele.
- Incizii: Incizii mici pentru a descompune biții de țesut conjunctiv al pielii.
- Ciorapi de compresie: Ciorapi presați pentru a ajuta la reținerea lichidului.
- Injectii cu colagen: Injectarea de colagen în zonele afectate.
Cu toate acestea, calitatea dovezilor cu privire la aceste tratamente pentru celulita este în general foarte scăzută, ceea ce face dificilă cunoașterea eficienței acestora