Activitatea fizica se desfasoare fie in cadrul profesiei, fie in timpul liber. In oricare din cele 2 cazuri, activitatea fizica se imparte in 3 nivele: redusa, medie si moderata. Aceste nivele clasifica o persoana ca fiind sedentara, moderat activa sau activa.
- Sedentar se refera la activitatea fizica usoara, ce include activitatile necesare desfasurarii vietii cotidiene;
- Moderat activ se refera la o activitate fizica echivalenta cu mersul pe jos 2,5-5 km pe zi cu o viteza medie de 5-6km, pe langa desfasurarea traiului de zi cu zi;
- Activ presupune o activitate fizica echivalenta mersului de jos peste 5-10km pe zi.
Activitatea fizica si avantajele ei
Organismul uman este creeat sa fie activ zilnic. Activitatea fizica este un foarte important factor sanogen, care poate fi practicat inca din primii ani de viata, pana la batranete. „Activitatea fizica sustinuta poate preintampina instalarea unei serii de afectiuni, insa, in cazul in care acestea exista deja in organism, sportul are si unele contraindicatii. O activitate fizica medie creste frecventa respiratiei, a batailor inimii, normalizeaza glicemia si creeaza echilibrul biologic.
Cu toate acestea, in cazul bolilor cronice, cum ar fi insuficienta cardiaca, sportul se poate face numai cu avizul medicului. De asemenea, o atentie deosebita in ceea ce priveste activitatea fizica trebuie sa o aiba persoanele anemice, cu modificari marcante ale glicemiei – hipoglicemie sau diabet zaharat -, cele cu boli ale aparatului articular (hernie de disc, osteoporoza cu fractura).
Consumul de energie
Consumam energie permanent: cand dormim, aproximativ 1-1,2 kcal/min, pana la activitatile foarte solicitante, care induc un consum de pana la 20 kcal/min. Energia este de asemenea utilizata pentru a sustine procesul de digestie si absorbtie a alimentelor.
Dupa un post de 2 ore, principala sursa de energie in cazul activitatilor usore si moderate este reprezentata de grasimi, adica acizi grasi liberi si trigliceride. Daca efortul este intens, glicogenul muscular si glucoza din sange devin sursele de energie principale.
Consumul energetic este direct proportional cu dimensiunile corpului. Cu cat o persoana este mai mare, cu atat va fi mai crescut consumul de energie.
Unele tipuri de efort fizic sunt mai eficiente decat altele in privinta controlului greutatii. Pe masura ce efortul
este mai viguros se modifica sursa de energie principala utilizata in cadrul metabolismului – de la lipide se trece la carbohidrati. Deci pentru a arde grasimea e bine sa va limitati la efectuarea unui efort moderat-intens. Asa cum spuneam mai devreme, dupa incetarea efortului propriu-zis, grasimea este in continuare metabolizata inca cel putin 30 de minute.
Echilibrul energetic se refera la compararea aportului de energie, adica ce introducem in organism prin regimul alimentar si consumul energetic, adica valoarea energiei consumate (”arse”) in timpul activitatii zilnice.
Daca aportul este mai mare decat consumul, excesul va fi depozitat sub forma de grasime. Si reciproca este valabila: daca aportul este mai mic decat consumul, individul va scadea in greutate. Un kilogram de tesut adipos contine energie echivalentul 7000 kcal, cu alte cuvinte, pentru a da jos un kilogram de grasime e nevoie sa creati un deficit de 7000 kcal. Pe de alta parte, un exces caloric de cateva sute de kilocalorii pe zi poate conduce la ingrasare. De exemplu, daca peste necesarul vostru zilnic ati mai manca in fiecare zi cate un baton de ciocolata de 250 kcal, inseamna ca intr-un an ati acumula un excedent de 90000 kcal, adica 11,7 kg de grasime.
Asa ca trebuie sa facem cat mai multa activitate fizica in fiecare zi. De asemenea o cura de detoxifiere de 5 zile este un mod perfect de a curata organismul cel putin o data la 6 luni.