Acidul gras Omega 3 este una din grasimile esentiale care trebuiesc luate din dieta zilnica. Aceste grasimi au un incredibil rol pentru corpul si creierul dumneavoastra (1).
Totusi cele mai multe persoane care consuma dieta standard din asa numita Zona Vestica nu beneficiaza de indeajuns de mult Omega 3 (2)
Si totusi ce este acidul gras Omega 3?
Acizii grasi Omega 3 sunt o familie de grasimi polinesaturate necesare sanatatii noastre, dar pe care corpul nu ii poate produce. Grasimile polinesaturate au o trasatura comuna: cateva duble legaturi in strctura lor chimica.
Cele 3 tipuri de Acizi Omega 3:
EPA – Acidul Eicosapentanoic
(3) este un acid Omega 3 cu 20 de atomi de Carbon. Acest acid gras are multi functii, insa cea mai importanta este sa formeze molecule numite Eicosanoide. Acestea ajuta la reducerea inflamatiilor.
DHA – Acidul Docosahexanoic
(4) este un acid Omega 3 cu 22 de atomi de Carbon. Se regaseste cu precadere in pestele gras, fructe de mare, uleiul de peste si alge.
Principalul rol al acestuia este de a fi un component in menbrana celulelor (in special a celor nervoase). Are un rol important in sarcina si apoi in perioada de alaptare, deoarece are rol crucial in formarea sistemului nervos (laptele de san contine o cantitate mare de DHA).
ALA – Adicul AlfaLinolenic
(5) este un acid cu 18 atomi de Carbon. Se regaseste in plantele grase (seminte de chia, nuci, etc…). Chiar daca se regaseste cel mai des in dieta noastra, el nu este foarte activ in corp. Asta pentru ca trebuie transformat in EPA sau DHA pentru a deveni activ.
Din pacate, doar 5% se transforma in EPA, si mai putin de 0.5% in DHA. De aceea, nu trebuie vazut ca singura sursa de Omega 3 in corp.
Beneficiile Acizilor Omega 3
Acizii Omega 3 sunt printre cei mai studiati nutrienti din lume. Mai jos incercam sa va prezentam o parte din beneficiile lor asupra sistemului uman:
• Trigliceridele din sange: pot fi scazute semnificativ (6)
• Cancer: putem reduce riscul cancerului de colon, prostate sau de san consumand aliemtne bogate in Omega 3 (7), (8)
• Ficat gras: suplimentele cu Omega 3 pot reduce riscul de aparitiei a “ficatului gras” (9)
• Depresii si anxietate: Consumul de Omega 3 sub forma de suplimente precum uleiul de peste, pot reduce simptomele de depresie si anxietate (10), (11)
• Inflamatii si dureri: Omega 3 poate reduce inflamatiile cu diversele ei simptome (12)
• Dezvoltarea copiilor: consumul de DHA in timpul sarcinii si al alaptarii la san poate creste inteligenta copiilor si sanatatea ochilor (13), (14)