Sfecla rosie a devenit foarte populara in ultima vreme, devenind un super aliment datorita faptului ca sucul de sfecla rosie ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la cresterea fluxului sanguin.
Din ceea ce stim astazi, romanii foloseau sfecla rosie ca tratament pentru febra si cosntipatie. Hipocrate – parintele medicinei – folosea frunzele de sfecla rosie pentru vindecarea ranilor. Din Evul Mediu, sfecla rosie a fost folosita ca tratament pentru diferite afectiuni, in special in bolile legate de digestie si sange.
Radacina de sfecla rosie este bogata in acid folic si mangan, tiamina, riboflavina, vitamina B-6, acid pantotenic, colina, betaina, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru și seleniu. Frunzele de sfecla rosie sunt bogate in vitamina A, vitamina C, vitamina K, calciu, fier, magneziu, potasiu, cupru si magneziu, sulf, siliciu si colina.
Sucul de sfecla rosie – beneficii pentru sanatate
Unul dintre beneficiile majore ale consumului de suc de sfecla rosie este acela ca are in compozitie un pigment colorat, numit betaina. Acesta este un puternic antioxidant, antiinflamator, antifungic si ajuta in procesul de detoxifiere a organismului. Exista cercetari care indica faptul ca aceasta substanta lupta impotriva cancerului.
Betaina stimuleaza functia celulelor hepatice, protejeaza ficatul si conductele biliare. Fibrele din sfecla cresc productia de enzime detoxifiante la nivelul ficatului.
Sucul de sfecla rosie scade riscul de obezitate si de mortalitate generala, ajuta in cazul bolilor de inima si anemie, confera un ten si un par sanatos, creste nivelul de energie.
Acidul oxalic prezent in sucul de sfecla rosie este cunoscut ca un bun solvent al depozitelor de calciu anorganic din organism. Aceste depozite de calciu anorganic sunt principala cauza a multor boli cronice. Acest fapt ar putea explica de ce sucul de sfecla rosie amelioreaza multe din afectiunile legate de aceasta calcifiere din organism, cum ar fi:
- artrita
- boli de inima
- cancer
- pietre la rinichi
- probleme cu ochii
- varice
- arterioscleroza
Sfecla rosie contine un antioxidant, cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care s-a dovedit a reduce nivelul de glucoza, creste sensibilitatea la insulina si previne modificarile induse de stres la pacientii cu diabet zaharat.
Colina este un alt nutrient prezent in sfecla rosie care ajuta in cazul tulburarilor de somn, de invatare si memorie.
Sucul de sfecla rosie este excelent in vindecarea de guta, pietre la rinici si vezica. Scade homocisteina, imbunatateste productia de acid gastric, reduce colesterolul seric si normalizeaza nivelul tensiunii arteriale.
Pentru a beneficia de efectele vindecatoare ale sucului de sfecla rosie, adauga-l in dieta ta zilnica. Este important sa incepi cu cantitati mici, crescand treptat dozele. Este indicat sa il folosesti in amestec cu sucul de la alte fructe si legume. Poti incerca si sucurile noastre cu sfecla rosie, preparate prin presare la rece, in combinatii foarte gustoase.