De-a lungul anilor, carbohidrații au primit o reputație destul de negativă deoarece au fost asociați adesea cu creșterea în greutate, diabetul de tip 2 și cu o serie de alte afecțiuni.
Da, este adevărat că alimentele procesate, bogate în zahăr și cerealele rafinate duc de obicei la o lipsă de vitamine și minerale importante, însă multe alimente bogate în nutrienți și fibre pot fi de fapt foarte bune pentru sănătate.
Deși dietele sărace în carbohidrați pot fi benefice pentru unele persoane, nu există niciun motiv să eviți complet alimentele bogate în carbohidrați, așa că te invit într-o incursiune în lumea unor alimente bogate în carbohidrați pe care le poți consuma cu mai multă încredere!
12 alimente bogate în carbohidrați care sunt incredibil de sănătoase
Carbohidrații sunt adesea văzuți într-o lumină proastă în dietele moderne, dar adevărul este că ei reprezintă principala sursă de energie a corpului nostru. Să ne gândim la ei ca la combustibilul care ne pune în mișcare. De la funcțiile vitale ale creierului și inimii, la energia necesară pentru exerciții fizice sau simplele activități zilnice, carbohidrații sunt de nelipsit. Dincolo de energie, tipurile potrivite de carbohidrați ne oferă fibre esențiale pentru digestie, vitamine și minerale importante, contribuind la o stare generală de bine și la prevenirea multor afecțiuni cronice.
Încearcă dietele noastre de slăbit căci sunt bogate în carbohidrați sănătoși, benefici și necesari pentru organismul nostru:
COMANDĂ O DIETĂ
PENTRU SLĂBIRE ȘI DETOXIFIERE
Quinoa – sursă sănătoasă de carbohidrați
Quinoa este o sămânță nutritivă care a devenit incredibil de cunoscută în ultima vreme printre consumatorii preocupați de sănătate.
Este clasificată drept pseudocereală, adică o sămânță care se prepară și se consumă ca o cereală.
Quinoa gătită conține 70% carbohidrați, ceea ce o face un aliment bogat în carbohidrați. Cu toate acestea, este și o sursă bună de proteine și fibre.
Quinoa este bogată în multe minerale și compuși vegetali și a fost asociată cu o serie de beneficii pentru sănătate, ajutând la reglarea glicemiei și în sănătatea inimii .
În plus, nu conține gluten, ceea ce o face o alternativă populară la grâu pentru cei care urmează o dietă fără gluten.
Quinoa este, de asemenea, foarte sățioasă deoarece are un conținut relativ ridicat de fibre și proteine. Din acest motiv, poate ajuta la susținerea unei greutăți normale și a sănătății intestinale.
Ovăzul – sursă de minerale
Ovăzul este o cereală integrală incredibil de sănătoasă și o sursă excelentă de vitamine, minerale și antioxidanți.
Ovăzul crud conține 70% carbohidrați. O porție de 1 cană (81 de grame) conține 54 de grame de carbohidrați, inclusiv 8 grame de fibre. Este deosebit de bogat într-un anumit tip de fibre numit beta-glucan de ovăz.
Ovăzul este, de asemenea, o sursă relativ bună de proteine, conținând mai multe proteine decât majoritatea cerealelor.
Cercetările sugerează că consumul de ovăz poate reduce riscul de boli de inimă prin scăderea nivelului de colesterol.
Consumul de ovăz poate, de asemenea, să scadă nivelul zahărului din sânge, în special la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. În plus, ovăzul este foarte sățios, ceea ce ar putea ajuta la susținerea unei gestionări sănătoase a greutății.
Hrișca
La fel ca și quinoa, hrișca este considerată o pseudocereală. În ciuda numelui său, hrișca nu este înrudită cu grâul și nu conține gluten.
Hrișca crudă conține 75 de grame de carbohidrați, în timp ce crupele de hrișcă gătite conțin aproximativ 19,9 grame de carbohidrați per porție de 100 de grame.
Hrișca este foarte nutritivă, conținând atât proteine, cât și fibre. De asemenea, are mai multe minerale și antioxidanți decât multe alte cereale.
În plus, studiile efectuate sugerează că ar putea fi deosebit de benefică pentru sănătatea inimii și reglarea glicemiei.
Bananele
Bananele sunt un fruct popular pe care oamenii îl folosesc cu plăcere în multe rețete diferite.
O banană mare (136 de grame) conține aproximativ 31 de grame de carbohidrați, fie sub formă de amidon, fie de zaharuri.
Bananele sunt, de asemenea, bogate în potasiu și vitaminele B6 și C și conțin mai mulți compuși vegetali benefici.
Datorită conținutului ridicat de potasiu, bananele pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii.
Bananele verzi și necoapte au un conținut mai ridicat de amidon. Acesta se transformă în zaharuri naturale pe măsură ce bananele se coc, îngălbenindu-se în acest proces. Prin urmare, vei avea tendința de a consuma mai mult amidon și mai puțin zahăr dacă mănânci bananele când sunt mai puțin coapte.
Bananele necoapte și mai puțin coapte conțin, de asemenea, cantități decente de amidon rezistent și pectină, ambele susținând sănătatea digestivă și furnizând combustibil pentru bacteriile benefice din intestin.
Cartofii dulci
Cartofii dulci sunt o legumă rădăcinoasă, sunt un tubercul delicios și nutritiv.
O jumătate de cană (100 de grame) de piure de cartofi dulci fierți, cu coajă, conține aproximativ 20,7 grame de carbohidrați, care constau în amidon, zahăr și fibre.
Cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursă bogată de vitamina A, vitamina C și potasiu.
Mai mult, sunt plini de antioxidanți, compuși care ajută la neutralizarea radicalilor liberi nocivi din celule pentru a proteja împotriva bolilor cronice.
Sfecla roșie
Sfecla este o legumă rădăcinoasă violetă .
Deși nu este considerată în general bogată în carbohidrați, are un conținut rezonabil și este o legumă fără amidon. Sfecla crudă sau gătită conține aproximativ 10 grame de carbohidrați la 100 de grame, în principal din zahăr și fibre.
De asemenea, este plină de vitamine și minerale, alături de antioxidanți puternici și compuși vegetali.
Sfecla este, de asemenea, bogată în nitrați anorganici, care sunt transformați în oxid nitric în organism. Oxidul nitric scade tensiunea arterială și poate reduce riscul mai multor boli.
Sucul de sfeclă este, de asemenea, foarte bogat în nitrați naturali, iar sportivii îl folosesc uneori pentru a-și îmbunătăți performanța fizică. Acest lucru se datorează faptului că oxidul nitric relaxează vasele de sânge, permițând oxigenului să circule mai eficient în timpul exercițiilor fizice.
Portocalele
Portocalele sunt un tip foarte popular de citrice.
Sunt compuse în principal din apă și au aproximativ 15,5 grame de carbohidrați per porție de 100 de grame. Portocalele sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre.
Portocalele sunt deosebit de bogate în vitamina C, potasiu și unele vitamine B. În plus, conțin acid citric, precum și mai mulți compuși vegetali puternici și antioxidanți
Consumul de portocale poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. De asemenea, pot crește absorbția fierului din alte alimente pe care le consumi, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva anemiei.
Afinele
Afinele sunt frecvent comercializate ca superalimente datorită conținutului lor bogat de antioxidanți.
Acestea conțin în mare parte din apă, precum și aproximativ 14,5 grame de carbohidrați la 100 de grame.
Afinele conțin, de asemenea, cantități mari de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K și mangan.
Studiile au arătat că afinele sunt o sursă bună de compuși antioxidanți care pot ajuta la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi dăunători. Studiile sugerează că un consum de afine poate chiar îmbunătăți memoria la adulții în vârstă.
Grapefruit
Grapefruit-ul este un fruct citric cu o aromă dulce, acră și amară în același timp.
Conține aproximativ 8% carbohidrați și este bogat într-o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți.
Conform unor studii, grapefruit-ul ar putea îmbunătăți sănătatea inimii și gestionarea glicemiei .
În plus, alte cercetări sugerează că anumiți compuși găsiți în grapefruit ar putea ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi, la scăderea nivelului de colesterol și chiar la încetinirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase.
Merele
Merele sunt bine cunoscute pentru aroma lor dulce-acrișoară și textura crocantă.
Sunt disponibile în multe culori, dimensiuni și arome, toate conținând în general aproximativ 14-16 grame de carbohidrați la 100 de grame.
Merele ne bucură, de asemenea, cu multe vitamine și minerale, dar de obicei numai în cantități mici. Cu toate acestea, sunt o sursă bună de vitamina C, antioxidanți și fibre.
Merele pot oferi, de asemenea, mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv o gestionare îmbunătățită a glicemiei și o sănătate a inimii.
Cercetările timpurii sugerează că adăugarea merelor în dietă poate fi chiar asociată cu un risc redus de anumite tipuri de cancer. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.
Fasole roșie
Fasolea roșie face parte din familia leguminoaselor și este o varietate a fasolei comune.
Fasolea roșie gătită conține aproximativ 21,5 grame de carbohidrați la 100 de grame, sub formă de amidon și fibre. Această leguminoasă este, de asemenea, bogată în proteine.
Fasolea roșie este o sursă bună de multe vitamine, minerale și compuși vegetali. De asemenea, este bogată în compuși antioxidanți, inclusiv antocianine și izoflavone.
Numeroasele sale beneficii pentru sănătate includ o reglare îmbunătățită a glicemiei și un risc redus de cancer de colon.
Năutul
Năutul face parte din familia leguminoaselor, fiind foarte benefic.
Năutul fiert conține 27,4 grame de carbohidrați per porție de 100 de grame, împreună cu aproape 8 grame de fibre. De asemenea, este o sursă bună de proteine vegetale.
Năutul conține multe vitamine și minerale, inclusiv fier, fosfor și vitamine B.
Nu numai că năutul a fost asociat cu o sănătate cardiacă și digestivă îmbunătățită, dar unele studii sugerează că poate ajuta și la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer.
În concluzie, este un mit că toți carbohidrații sunt nesănătoși. De fapt, multe dintre cele mai sănătoase alimente sunt bogate în carbohidrați. Acestea fiind spuse, nu ar trebui să consumi carbohidrați în cantități mari dacă urmezi o dietă săracă în carbohidrați. În plus, carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă și pastele, pot fi nesănătoși în cantități mari. Cu toate acestea, te poți bucura de acești carbohidrați nutritivi și delicioși ca parte a unei diete sănătoase, bazate pe alimente integrale.