Cancerul la san poate sa apara la orice femeie, poate creste in moduri diferite si necesita diferite tipuri de tratament. La fel cum anumite tipuri de cancer raspund mai bine la anumite tratamente, unele tipuri de cancer raspund bine la anumite alimente. Dieta predominant alcalina s-a demonstrat a fi cel mai bun mod de preventie impotriva oricarui fel de cancer chiar si pentru cancer la san. Femeile care consuma predominant fructe si legume au mai putine sanse sa dezvolte cancer la san, dupa cum vom vedea ca ne spun studiile despre dieta in cancer la san.
Dieta vegetariana de la ZenDiet, ajuta metabolismul prin alcalinizarea mediului intern. Celulele canceroase nu se dezvolta intr-un mediu alcalin, dupa cum ne arata studiile anticancer. Mai mult, consumul indelungat, zilnic, de fructe si legume proaspete, s-a dovedit a ajuta la prelungirea calitatii vietii, cum ar fi pastrarea pielii si a parului sanatoase. Pofta de viata, tonusul emotional pozitiv si energizarea naturala a organismului sunt si ele beneficii de lunga durata ale dietei vegetariene.
Despre cancerul la san si riscurile aparitiei lui vom descrie succint imediat. Alimentele recomandate pentru dieta in cancer la san, sunt favoritele noastre pentru ca noi iubim fructele si legumele proaspete, ele fiind si vedetele din curele si dietele ZenDiet!
Ce este cancerul de san?
Cancerul de san este o forma de manifestare celulara in care celulele din san cresc si se divid intr-un mod necontrolat, aparand astfel tumorile. Oricare ar fi situatia ta, apeleaza la medicii specialisti, informeaza-te din surse de incredere precum Reteaua Privata de Sanatate, Regina Maria.
Inainte de a vizita doctorul, iata cateva simptome ce pot sa apara in cancerul de san si la care ar trebui sa iei atitudine:
- noduli la nivelul sanilor sau la axila, de obicei nedurerosi;
- sensibilitate la nivelul sanilor;
- curgerea unui lichid din mameloane;
- modificarea texturii pielii mamelonului sau a sanului;
- modificarea aspectului sanului sau mamelonului.
O nutritie predominanta din fructe si legume, poate fi parte dintr-un stil de viata sanatos si o ideala dieta in cancer la san. FactorIi de risc cunoscuti pentru aparitia cancerului la san sunt:
- obezitate;
- fumatul;
- consumul excesiv de alcool;
- densitate mare a sanilor;
- istoric menstrual cu probleme;
- imbatranirea;
- genetica si istoria familiei;
- un stil de viata sedentar;
- consumul de anticonceptionale;
- terapia hormonala post-menopauza
- alimentatia deficitara.
Prevenirea cancerului la san si lupta in combaterea acestuia trebuiesc realizate in concordanta cu procedurile medicale avansate, dar si alaturi de o nutritie echilibrata care sa sustina organismul uman si metabolismul lui. Alimentele de origine organica controlata, furnizeaza o parghie pozitiva de control asupra dezvoltarii celulelor cancerigene. Astfel, de la ZenDiet poti obtine o dieta vegetariana, alcalina, echilibrata pe care o recomandam in prevenirea oricaror forme de cancer, inclusiv cancer la san.
Dieta Vegana
Dieta vegana este folosita si ca dieta de detoxifiere pentru perioade scurte sau medii de timp.
Despre alimentele din dieta in cancer la san
Un studiu (1) efectuat pe un esantion de 91,779 femei, a constatat ca urmarea unei diete care contine in principal hrana vegetala, ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer la san cu pana la 15%.
Studiile (2) au demonstrat ca alimentele despre care vom vorbi in acest articol ajuta la prevenirea, dar si la combaterea cancerului la san. Cele mai multe alimente recomandate in lupta cu cancerul la san sunt accesibile si le avem de cele mai multe ori prin bucatarie sau in camara. Cel mai important sfat de care trebuie sa tii seama este acela ca trebuie sa mananci corect, nu mai putin.
Fructele si legumele sunt cele mai bune alimente recomandate pentru prevenirea cancerului la san. Acestea sunt bogate in flavonoide, carotenoide si fitochimicale. Aceste fitochimicale au proprietati antioxidante si de prevenire a cancerului. Ar trebui sa consumam zilnic 5 sau mai multe portii de fructe si legume proaspete. Ar trebui sa includem cat mai multe legume colorate si bogate in nutrienti in dieta zilnica de preventie a cancerului la san. Consumul de apa (cel putin 8 pahare pe zi) este important, deoarece aceasta ajuta la eliminarea constanta a toxinelor din corp. Dietele de detoxifiere sunt deasemenea extrem de importante deoarece ajuta organismul sa beneficieze de pauza digestiva, de curatare, de infometare a celulelor anormale, zendiet.ro iti poate livra o dieta de detoxifiere.
Pentru a intelege cum ne sustinem sanatatea prin dieta si nutritie, sa parcurgem lista celor 15 tipuri de alimente cu potential de prevenire a cancerului la san:
1. Fructele de padure
Trebuie sa ne bucuram de fructele de padure deoarece ele ajuta sa reducem riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului la san.
Fructele de padure sunt recomandate pentru dieta in cancer la san pentru continutul de antioxidanti naturali precum antocianine si flavonoide. Acestea protejeaza celulele corpului de a se deteriora si, de asemenea, previn dezvoltarea celulelor canceroase. Un studiu (3) realizat pe 75,929 de femei a concluzionat ca un aport ridicat de fructe de padure, in special consumul de afine, are un impact asupra cancerului de san cu receptor estrogen negativ.
2. Alimentele fermentate
Alimentele fermentate precum iaurtul, varza murata, castravetii murati, caperele si altele, contin probiotice si alti nutrienti care pot proteja organismul nostru si sunt recomandate pentru dieta in cancer la san.
O revizuire a 27 de studii (4) au facut legatura intre produsele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul si kefirul, si riscul redus de aparitie a cancerului la san, atat in cazul populatiei europene, cat si a celei asiatice.
3. Legumele din familia usturoiului
Usturoiul, ceapa si prazul sunt legume care contin o serie de substante nutritive exclusive, inclusiv compusi organosulfurici, antioxidanti, flavonoizi si vitamina C. Acestea au proprietati anticanceroase. Mai multe studii (5) au legat regimul alimentar cu consum ridicat de usturoi, ceapa si praz cu riscul scazut de cancer de san.
4. Frunzele verzi
Kale, rucola, spanacul, mustarul, salata si sfecla sunt cateva dintre legumele cu frunzele verzi care pot avea proprietati anticancerigene. Frunzele verzi contin antioxidanti carotenoizi, inclusiv beta caroten, luteina si zeaxantina, ale caror niveluri mai mari din sange sunt asociate cu un risc redus de aparitie a cancerului la san.
S-a demonstrat (6) ca nivelurile mai ridicate de carotenoizi din sange au scazut riscul de aparitie a cancerului cu pana la 18-28%, precum si riscul de recurenta si deces la persoanele care au avut deja cancer.
Mai mult de atat, cercetarile arata ca un aport ridicat de folat, o forma de vitamina B concentrata in frunzele verzi, poate proteja impotriva cancerului de san.
5. Citricele
Citricele sunt pline de compusi care pot proteja impotrva cancerului la san, inclusiv folati, vitamina C si carotenoizi, precum beta criptoxantina si beta carotenul, plus antioxidanti flavonoizi precum quercetina, hesperetina si naringenina. (7) Toti acesti nutrienti au efecte antioxidante, anticancerigene si antiinflamatorii. Citricele recomandate pentru dieta in cancer la san sunt portocale, grapefruit, lamai, mandarine si lime.
6. Pestii grasi
Pestii grasi, inclusiv somonul, sardinele si macroul sunt cunoscuti pentru beneficiile lor impresionante pentru sanatate. Grasimile lor omega 3, seleniu si antioxidantii precum canthaxantina pot oferi protectie impotriva cancerului. (8)
O analiza ampla a 26 de studii efectuate pe 883.000 de persoane (9), a constatat ca cele cu un aport crescut de omega 3 din fructele de mare si peste, au prezentat un risc mai scazut de cancer de san, comparativ cu cei ce au consumat cantitati mici.
Echilibrarea raportului de omega 3 si omega 6 din organismul nostru, consumand mai mult peste gras si uleiuri nerafinate, reprezinta un factor decisiv din dieta in cancer la san.
7. Piersicile, merele si perele
Fructele, in special piersicile, merele si perele s-au dovedit a proteja impotriva cancerului mamar.
Intr-un studiu realizat pe 75,929 de femei, cele care au consumat cel putin doua portii de piersici pe saptamana au avut pana la 41% un risc mai scazut de a dezvolta cancer la san. (3)
Un studiu realizat in eprubete, a aratat ca antioxidantii polifenolici din piersici au inhibat cresterea si raspandirea unei linii celulare de cancer de san. (10)
Un alt studiu care a analizat 272.098 femei, a facut legatura dintre consumul de mere si pere cu un risc mai scazut de cancer mamar. (11)
8. Legumele din familia cruciferelor
Legumele din familia cruciferelor, inclusiv conopida, varza si broccoli pot ajuta la scaderea riscului de cancer la san. Legumele crucifere contin compusi glucozinolati pe care corpul ii poate transforma in molecule numite izotiocianati. Potrivit studiilor asupra efectelor antagonice si de preventie impotriva cancerului la san (12) acestea au un potential anticancerigen semnificativ.
9. Fasolea
Putem afirma ca dieta in cancer la san are efectul dorit daca include si fasolea. Bogata in fibre, vitamine si minerale poate proteja organismul impotriva cancerului mamar. Dieta bogata in fibre se cunoaste a avea efecte anti-cancerigene , ajutand organismul sa previna sau sa pericliteze aparitia celulelor canceroase.
Un studiu (13) efectuat pe 2571 de femei a constatat ca aportul ridicat de fasole a redus riscul de cancer cu pana la 20%.
10. Ierburile si condimentele
Ierburile si condimentele precum patrunjelul, rozmarinul, oreganul, cimbrul, turmericul, curry-ul si ghimbirul contin compusi vegetali care pot ajuta la protejarea impotriva cancerului mamar. Acestea includ vitamine, acizi grasi si antioxidanti polifenolici.
De exemplu, oregano are in compozitia sa antioxidantii carcvacrol si acidul rosmarinic despre care s-a demonstrat (14) ca prezinta efecte anticancerigene semnificative impotriva liniilor celulare agresive ale cancerului de san.
Curcumina, principalul compus din turmeric, s-a demonstrat a avea proprietati anticangerigene semnificative (15), la fel ca si apigenina, un flavonoid concentrat din patrunjel.
Deoarece multe alte ierburi si condimente au puternice efecte anticancerigene, este o idee foarte buna sa le includem la dieta in cancer la san! Ele poarta sufletul petrecerii, focul viu, sursa de eteric, atat de necesare oricarei fiinte umane.
11. Tomatele
Rosiile contin substante cu un puternic efect antioxidant. Licopenul din rosii este una dintre substantele care s-a demonstat a avea puternice efecte benefice asupra corpului. Protejeaza-ti celulele consumand des rosiile in dieta anti-cancer.
12. Nucile
Nucile contin fitosteroli (molecule din plante asemanatoare colesterolului) si sunt o sursa bogata de acizi grasi de tip omega-3. Dupa cum s-a raportat in cateva studii, nucile ajuta la blocarea receptorilor de estrogen din celulele cancerului mamar, datorita carora cresterea celulara canceroasa incetineste.
13. Grasimile bune
Alimentele grase pot duce la obezitate, iar persoanele cu obezitate par sa aiba un risc mai mare de a dezvolta cancer. Unele grasimi alimentare sunt necesare pentru ca organismul sa functioneze corect, dar este important sa consumam tipul potrivit de grasimi. Grasimile polinesaturate si mononesaturate consumate cu moderatie pot fi benefice in lupta cu cancerul. Urmatoarele surse de grasimi naturale bune le recomandam cu incredere pentru dieta in cancer la san:
- ulei de masline
- avocado
- seminte
- nuci
14. Fructul de rodie
Consumul de rodii sau de suc de rodie poate ajuta la prevenirea si incetinirea cresterii unor tipuri de cancer de san. Rodiile sunt bogate in fitonutrienti numiti elagitanine, care au un excelent efect antioxidant si sunt cu precadere indicate pentru dieta in cancer la san.
15. Dovleacul
Dovleacul contine vitamina E, un antioxidant care ajuta la combaterea cancerului mamar. Beneficiile consumului de dovleac au fost demonstrate si chiar subliniate in timpul campaniilor de constientizare a importantei nutrientilor din dieta in cancer la san.
Imbogateste dieta in cancer la san cu aceste tipuri de alimente si iti vei imbunatati starea generala de sanatate, reducand riscul dezvoltarii celulor canceroase prin regim special. Elimina treptat cat mai multi factori de risc la care te supui si care nu previn aparitia cancerului, pentru a te bucura de lunga ta viata aici cu noi. Un stil de viata activ cu un program de exercitii fizice sau cel putin 30 de minute de mers pe jos ar trebui sa faca parte din programul nostru zilnic.
Femeile cu risc crescut de cancer la san ar trebui sa mearga la mamografii regulate si sa se autoexamineze manual in fiecare luna. Detectarea timpurie si diagnosticul vor creste rata de supravietuire. Include aceste tipuri de alimente in planul tau de nutritie sau dieta in cancer la san si vei reusi sa scazi riscul aparitiei sau reaparitiei.
Iti multumim pentru timpul acordat!
Blogul ZenDiet vine in sprijinul fanilor cu informatii sanatoase despre hrana si stil de viata. Te incurajam sa iti inscrii adresa de email pentru abonarea la notificari si nu vei pierde publicarea acestor informatii de actualitate si folositoare.
Bibliografie de specialitate despre dieta in cancer la san
- Modele dietetice și riscul de cancer mamar la profesorii din California – Studiu realizat de Societatea Americana pentru Nutritie
- Dieta și cancerul de sân: de ce este importantă o dietă echilibrată? – Breast Cancer Now
- Aportul de anumite fructe și legume în relatie cu riscul cancerului la san a receptorului de estrogen negativ la femeile aflate în postmenopauză – Breast cancer research and treatment
- Asociația dintre consumul de lactate și cancerul de sân în populațiile occidentale și asiatice: o analiză sistematică și meta-analiză – Korean Breast Cancer Society
- Ceapa și usturoiul și cancerul de sân, un studiu de caz de control în Puerto Rico – Nutrition and Cancer
- Carotenoide plasmatice și risc de cancer mamar peste 20 de ani de urmărire – American Society for Nutrition
- Citricele ca o comoară a metaboliților naturali activi care pot aduce beneficii sănătății umane – Beijing University of Chinese Medicine
- Efectul protector al acizilor grași Omega-3 în consumul de pește împotriva cancerului de sân la pacienții asiatici: o meta-analiză – Organizația Pacificului Asiatic pentru Prevenirea Cancerului
- Aportul de acizi grași polinesaturați n-3 din pești și fructele de mare și riscul de cancer mamar – Departamentul de Știință Alimentară și Nutriție, Universitatea Zhejiang, China
- Polifenolici din piersică inhibă creșterea tumorii și metastaza celulelor cancerului de sân – Departamentul de Științe Horticole, Universitatea Texas A&M
- Consumul de mere și riscul de cancer – Departamentul de Chimie, Biologie și Biotehnologie, Universitatea din Perugia, Italia
- Glucosinolați anticancerigeni din legumele crucifere și efectele lor antagoniste asupra prevenirii cancerului – Molecule: un jurnal de chimie sintetică și chimie a produselor naturale
- Aportul de fibre de fasola, fasole și cereale și reducrea riscului pentru receptorii hormonali negativi de cancer la sân: Studiul privind cancerul de sân din zona golfului San Francisco
- Influența diferitelor specii de oregano asupra activității antioxidante – Universitatea lituaniană de științe ale sănătății, Academia Medicală, Kaunas, Lituania
- O revizuire a curcuminei și a derivaților săi ca agenți anticanceroși – Universitatea din Sheffield, Marea Britanie
Interesant. Mulțumesc pentru informații!