Alimentatia sanatoasa inseamna un consum moderat, dar variat, de alimente si preparate culinare pe care le dorim apetisante, gustoase si sigure repartizate in 3 mese principale si 2 gustari.
Scopul alimentatiei sanatoase este de a realiza un echilibru caloric si nutritiv.
Echilibrul caloric inseamna asigurarea energiei de care avem nevoie, prin aportul corespunzator de calorii.
Alimentatia sanatoasa – usor de realizat
Echilibrul nutritional se refera la prezenta in hrana noastra a substantelor nutritive in urmatoarele proportii: glucide ( hidrati de carbon) aproximativ 50-55%, proteine 15-20% si lipide (grasimi) 30-35%. Acestea atrag dupa ele cantitati normale de vitamine si substante minerale, dintre care care cele mai importante sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul si fierul. Aportul de sare ar trebui sa fie sub 5 g/zi, iar cel de lichide necalorice 2-3 litri/zi.
Carausii celor 5 substante nutritive sunt 5 grupe de alimente:
- cerealele si produsele cerealiere
- fructele si vegetalele
- laptele si produsele lactate
- alimente bogate in proteine: carne, produse din carne, oua, eguminoase (fasole si mazare boabe, linte, soia)
- alimentele grase si produsele zaharoase.
Alimentele sunt prietenele omului, daca au anumite calitati. Nu exista alimente bune sau rele, ci alimente prietenoase sau mai putin prietenoase. Depinde de noi sa stim sa le selectam si apoi sa le consumam corespunzator.