Cele mai multe probleme de sănătate apar și se dezvoltă în corpul nostru din cauza obiceiurilor alimentare și a metodelor greșite de a găti hrana. Ayurveda sau sistemul de cunoștințe medicale indiene se ocupă într-un mod științific și holistic de organizarea a ceea ce putem numi dieta ideală . Hai să descoperim împreună care sunt principiile de bază într-o dietă ideală.
Pathya – Planificarea dietei ideale
Planificarea dietei menționată în literatura clasică este foarte rațională si se bazează pe anumite principii. Se acordă o mare importanță dietei în ceea ce privește prelucrarea alimentelor, calitatea, cantitatea, dar și alte aspecte. O atenție sporită se acordă atmosferei, stării psihologice, stării de sănătate, digestiei persoanei care se confruntă cu probleme. Dieta ar trebui să fie planificată și în funcție de vârstă, anotimp, habitat și preferințele persoanei. În acest articol sunt tratate principiile fundamentale ale Pathya vyavastha (dietetică), principii recomandate pentru unele boli importante precum diabetul, bolile hepatice, tulburările acido-peptice, bolile cardiace, etc..
Integrarea corectă a unei diete nu numai că poate preveni diverse afecțiuni, dar joacă un rol important și în gestionarea acestora. Principiile fundamentale legate de gust, prelucrarea alimentelor, calitatea, cantitatea și regulile privind consumul de alimente necesare, pot să prevină multe din bolile corpului, dar și ale minții!
În acest sens, echipa ZenDiet recomandă o dietă specială care îți schimbă metabolismul și care ajută organismul la gestionarea mai eficientă a tuturor funcțiilor sale.
Dieta ideală de slăbit pentru tine
Dieta Daneză cu preparate atent alese pentru tipul tău de metabolism
Ayurveda pune accent pe sănătatea pozitivă, un amestec între fizic, mental, bunăstare socială, morală și spirituală. Această știință medicală holistică ia în considerare trei factori importanți atunci când se confruntă cu sănătatea și boala, adică Oușadha (medicamente și terapii), Ahara (dietă) și Vihara (practici).
Ayurveda include și acordă primul și cel mai important loc principiului Ahara, adică dietei. Pathya sau dieta ideală este definită ca fiind tot ce este convenabil pentru corp. Dieta ideală este cea care menține persoana sănătoasă, menține funcțiile normale ale corpului, duce la buna funcționare a organelor, hrănește mintea și intelectul, previne bolile și în același timp corectează neregulile care pot apărea în organism.
Medicina ayurvedică a specificat caracteristicile Ahara referitoare la alimentație, date importante în termeni de calitate, cantitate și timp, care variază în funcție de vârstă, constituție, putere digestivă, anotimp, boală și, de asemenea, de la persoană la persoană. Omul trebuie să consume dieta care îi este potrivită din toate punctele de vedere, iar abaterea de la aceasta poate provoca boli. Pe lângă aceasta, procedurile greșite de gătit, timpul neregulat, consumul de alimente dezechilibrate și neplăcute, neglijarea regulilor prescrise pentru prepararea, conservarea și consumul alimentelor pot provoca, de asemenea, un dezechilibru al sănătății.
O digestie necorespunzătoare produce toxina „ama”, care duce la apariția majorității bolilor. De exemplu, ama provoacă amavata (artrita reumatoidă) atunci când afectează articulațiile. Relația dintre hrana defectuoasă și afecțiuni este foarte bine explicată de Ayurveda. De exemplu, dacă se consumă doar Madhurarasa (dulce) în exces, se poate dezvolta diabetul. Dacă cineva consumă în mod regulat alimente care sunt greu de digerat, poate deveni obez. In ziua de azi, afecțiuni precum artrita reumatoida, diabet, obezitate, cancer, boli hepatice, insomnie, anxietate și astm bronșic, sunt foarte răspândite și sunt etichetate drept tulburări ale stilului de viață.
Aceste tulburări ale stilului de viață se datorează în principal obiceiurilor și practicilor de dietă greșite. Prin urmare, trebuie acordată o atenție cuvenită tuturor aspectelor planificării dietei în tratamentul bolilor și pentru menținerea sănătății.
Dieta ayurvedică și sănătatea mentală
Dieta joacă un rol important în menținerea unei minți sănătoase. Având în vedere acest lucru, dieta se poate clasifica în următoarele 3 tipuri:
- Sarvikadiet – Dieta ideală care conține alimente vegetariene, fără uleiuri, nepicante care sunt favorabile organismului.
- Dieta Rajasika – Prea picantă – fierbinte, acră, sărată, cu condimente care stimulează mintea.
- Dieta Tsmusika – Prea uleioasă – include mâncare grea care duce la o mintea letargică.
Ce se recomandă pentru eficientizarea unei diete?
- Pentru ca o dietă să fie cât mai eficientă, ar trebui să se aleagă și să se consume alimentele într-un mod conștient. Acest lucru presupune să știi ce ai nevoie, ce ii lipsește organismului și ce anume poate să facă fiecare aliment pentru corpul tău.
- Tradițiile și obiceiurile alimentare variază în funcție de regiune, prin urmare, este important să se consume tipul de hrană și cantitatea în funcție de habitat.
- Trebuie să se consume alimente sănătoase în cantități potrivite pentru a se menține procesul de reglare a celor patru umori corporale.
- Ayurveda crede cu tarie că a mânca înainte sau după orele obișnuite ale meselor este nesănătos, aspect care provoacă boli fizice și mentale.
- Se recomandă consumul de alimente care sunt ușor digerabile, moi, calde, care oferă energie corpului și în cantități corespunzătoare doar atunci când îți este foame.
Echilibrează-ți stilul de viață
cu sfaturi și sugestii Ayurvedice
pentru o alimentație sănătoasă
bogată și diversificată
Există incompatibilități între alimentele dintr-o dietă?
Ayurveda merge pe premiza că există alimente care au calități incompatibile sau contradictorii, având în acest sens un efect toxic asupra organismului, ducând la diverse afecțiuni precum febra, dermatită alergică, eczeme, abcese și alte afecțiuni ale pielii. De asemenea, aceste combinații de alimente pot afecta puterea fizică, memoria, imunitatea, etc.
Câteva din incompatibilitățile alimentare ar fi:
- Pestele si preparatele din pește nu pot fi consumate împreună cu lactatele;
- Nu se recomandă să se mănânce cantități egale de miere cu unt sau ghee (unt clarifiat – vezi cum se prepara acasa);
- Cereale nu se consumă cu lapte;
- Ouale nu se combina cu cartofi, iaurt, brânzeturi;
- Fructele de preferință se consumă separat, nu se combina cu alte alimente;
- Iaurtul nu se combină cu fructe, băuturi fierbinți, brânzeturi, ouă, carbohidrați, cartofi, roșii, vinetete, ardei.
Dieta ideală în funcție de sezon
Ayurveda prescrie o dietă ideală specifică pentru anotimpuri:
Sezonul de primăvară – Dieta ideală pentru primăvară se recomandă a fi amară, fierbinte și astringentă, ușor sărată. Alimentele acrișoare și dulci trebuie evitate. Orz, grâu, sirop de miere, fructe precum mango și carnea animalelor sălbatice este recomandată.
Sezonul de vară – Datorită climei calde, are loc intensificarea elementului Pitta. Prin urmare, se recomandă o dietă rece, lichidă, dulce și uleioasă, cu alimente care calmează Pitta. Trebuie evitată dieta excesivă fierbinte, condimentată, acrișoară și sărată. Se recomandă consumul de orez, lapte, ghee, zahăr, struguri, apă de cocos.
Sezonul ploios – În acest sezon se intensifica elementul Vata din cauza climatului rece. Sunt preferate alimentele și băuturile dulci, acrișoare și sărate. Mâncarea trebuie să fie fierbinte, mai uscată, grasă și ușor de digerat. Se recomandă supe de orez, se consumă grâu, orz și carne de oaie.
Sezonul de iarnă – Din cauza atmosferei reci, intensificate de acest anotimp, se recomandă mâncarea fierbinte, dulce, acrișoară și chiar cea sărată. Se consumă lapte, trestie de zahăr, orez, uleiuri și grăsimi.
Reguli importante referitoare la alimentație într-o dieta ideală
- Mâncarea consumată trebuie să fie gustoasă, caldă, calitativă și ușor de digerat.
- Mâncarea nu trebuie consumată nici prea repede, nici prea încet. Trebuie găsit un echilibru și mâncarea trebuie masticată foarte bine!
- Trebuie să mănânci numai atunci când îți este foame, după ce mâncarea consumată la masa anterioară a fost digerată. Nu ar trebui sa se mănânce pe fond nervos, în baza stresului emoțional deoarece mâncatul emoțional produce foarte mari dezechilibre, atât fizice, cât și mentale.
- Trebuie consumate alimente care includ toate cele șase gusturi, și anume dulce, sărat, acru, iute, amar și astringent în dieta ideală zilnică. Folosirea excesivă a oricăruia dintre cele 6 gusturi nu este propice pentru sănătate.
- Ar trebui să se consume alimente hrănitoare și potrivite fiecărui tip de constituție, temperamentului mental și emoțional.
- Atunci când se manâncă, toată atenția trebuie să fie doar la mâncare. În acest fel suntem atenți la întreg procesul și la energia pe care ne-o aducem în corp în mod conștient. Ar trebui să se mănânce într-o postură confortabilă. Mâncarea ar trebui consumată într-un ambient plăcut, cu ustensile și preparate la alegerea fiecăruia.
Bibliografie despre pathya (dieta ideală)
- Abordarea ayurvedica a pathya (planificarea dietei ideale) – o evaluare stiintifică
- Recomandări în dieta și stilul de viață pentru diabetici: Dovezi bazate pe perspectiva Ayurvedică – Revista Română de Nutriție Diabet și Boli Metabolice
- Eficacitatea compușilor herbominerali și pathya în boala ficatului gras non-alcoolic – Institutul Internațional de Ayurveda