Dieta vegana a devenit foarte cunoscuta in ultimii ani de cand din ce in ce mai multi oameni au ales sa devina vegani din motive etice, de protejare a mediului inconjurator sau sunt unii care au ales pur si simplu sa tina o cura de acest fel pentru motive de sanatate chiar si pentru a slabi.
Acest tip de dieta se poate foarte usor transforma dintr-o simplu regim de slabire intr-un stil de viata pentru cei care sunt pregatiti sa renunte la produsele animaliere.
Ce este de fapt o dieta vegana?
O dieta vegana exclude toate produsele de origine animala, adica lactatele, ouale si carnea. Sunt unele persoane care aleg sa excluda chiar si mierea de albine, insa asta este o discutie. Comparativ cu dieta vegetariana care exclude doar carnea, dieta vegana este mai restrictiva, asa ca trebuie foarte atent gandita pentru a se asigura necesarul zilnic de substante. Atunci cand este urmata asa cum trebuie, dieta vegana poate fi extrem de hranitoare, poate reduce riscul de boli cronice, imbunatateste nivelul glicemiei si ajuta la pierderea kilogramelor in plus. In aceste sens, dieta vegana este recomandata diabeticilor, persoanelor cu afectiuni cronice, persoanelor obeze si nu numai.
Dieta vegana include fructe, legume, fasole, nuci, seminte si germeni. Consumul cat mai variat al acestor tipuri de alimente va oferi corpului cantitatea necesara de vitamine importante, minerale, grasimi sanatoase si proteine.
Cura vegana
De ce sa tii o dieta vegana? Iata cateva beneficii!
Dieta vegana tinuta cum trebuie, poate furniza toti nutrientii de care are nevoie o persoana si se pot elimina astfel posibilele riscuri ce sunt asociate consumului in special a grasimilor animale, dar nu numai. Anumite cercetari ce vor fi prezentate in cele ce urmeaza au ajuns la concluzia ca dieta vagana aduce o serie de beneficii pentru sanatate! Sa vedem care ar fi acestea!
1. Vei avea o sanatate mai buna a inimii cu o dieta vegana!
Dieta vegana poate imbunatati sanatatea inimii in mai multe moduri. Un studiu realizat in 2019 (1) pe scala destul de larga a concluzionat ca aportul ridicat de alimente pe baza de plante si un aport mult mai mic de alimente de origine animala a dus la un risc scazut de aparitie a bolilor de inima si a decesului la adulti.
Produsele de origine animala, inclusiv carnea, branza si untul, sunt principalele surse alimentare de grasimi saturate. Consumul de alimente care contin aceste tipuri de grasimi creste nivelul colesterolului. Nivelurile ridicate de colesterol cresc riscul bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale.
Alimentele de origine vegetala sunt bogate in fibre, asa ca sunt recomandate pentru o sanatate mai buna a inimii. Produsele de origine animala sunt foarte putin bogate in fibre sau chiar deloc, in timp ce legumele si cerealele sunt cele mai bune surse.
In plus, persoanele care tin o dieta vegana consuma adesea mai putine calorii decat cele care urmeaza o dieta standard. Un aport mediu de calorii poate duce la un indice de masa corporala mai scazut si la un risc redus de obezitate, care este un factor major de risc pentru bolile de inima.
2. Riscul de aparitie al cancerului este mai scazut cu o astfel de dieta
Potrivit unui studiu din 2017 (2), o dieta vegana poate reduce riscul de cancer al unei persoane cu 15%. Acest beneficiu se datoreaza faptului ca alimentele vegetale sunt bogate in fibre, vitamine si fitonutrienti care protejeaza corpul de cancer.Cercetarea efectelor dietei vegane asupra riscului de dezvoltare a unui anume tip de cancer a oferit rezultate mixte.
Cu toate acestea, Agentia internationala pentru cercetarea cancerului concluzioneaza (3) ca ar fi „probabil cancerigena” carnea rosie, mentionand ca cercetarile au legat-o in primul rand de cancerul colorectal, dar si de cancerul de prostata si cancerul pancreatic. De asemenea, agentia raporteaza ca si carnea procesata este cancerigena. In concluzie, eliminarea carnii din dieta elimina aceste posibile riscuri.
3. Poti sa slabesti tinand o dieta vegana
Cercetatorii din spatele unui studiu din 2015 (4) au raportat faptul ca dietele vegane au fost mai eficiente pentru ca slabi decat dietele omnivore, laco-ovo-vegetariene sau pesco-vegetariene, precum si ca sunt mai bune pentru a furniza corpului macronutrienti.
Multe alimente de origine animala au un continut ridicat de grasimi si calorii, astfel incat inlocuirea acestora cu alimente vegetale cu continut scazut de calorii, pot ajuta la controlul greutatii.
Este important totusi de mentionat ca un consum de alimente vegetale procesate sau bogate in grasimi din plante poate duce la cresterea in greutate!
4. Dieta vegana este recomandata si pentru reducerea riscului de diabet de tip 2
Potrivit unui studiu din 2019 (5) un consum ridicat de alimente vegetale bogate in vitamine, minerale si antioxidanti poate reduce riscul de aparitie a diabetului de tip 2 . Cercetarea a fost legata de acest obicei de a manca alimente sanatoase, adica fructe, legume, cereale integrale, nuci si seminte.
Bibliografie de specialitate despre dieta vegana
- Dietele pe bază de plante sunt asociate cu un risc mai scăzut de incidență a bolilor cardiovasculare, a mortalității prin boli cardiovasculare și a mortalității cu toate cauzele la o populație generală de adulți de vârstă medie – JAHA (Journal of the American Heart Association)
- Dietele vegetariene, vegane și rezultatele multiple pentru sănătate: o revizuire sistematică cu meta-analiză a studiilor observaționale – Dr. Monica Dinu (Departamentul de Medicină Experimentală și Clinică, Universitatea din Florența)
- Monografiile IARC evaluează consumul de carne roșie și carne procesată – COMUNICAT DE PRESĂ, Nr. 240, 26 octombrie 2015
- Eficacitatea comparativă a dietelor pe bază de plante pentru scăderea în greutate: un studiu controlat randomizat cu cinci diete diferite – Investigație nutrițională aplicată, Universitatea din Carolina de Sud, Columbia
- Asocierea între tiparele dietetice pe bază de plante și riscul de diabet de tip 2 – O revizuire sistematică și meta-analiză, Universitatea Harvard din Boston, Massachusetts