Știai că sucurile verzi sunt esențiale într-un stil de viață echilibrat, sănătos, susținând detoxifierea organismului, vitaminizarea și mineralizarea? Așadar te invit să descoperim împreună care pot fi beneficiile consumului de sucuri verzi, ce ingrediente putem folosi la preparare și cum putem să le integrăm în stilul alimentar! Să aflăm cum ne pot aceste sucuri îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală, dar și orice posibile efecte secundare.
Ce sunt sucurile verzi?
Sucurile verzi sunt băuturi obținute prin stoarcerea legumelor cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, kale, țelina, castraveții, iarba de grâu, pătrunjelul și alte legume verzi. Aceste sucuri sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și clorofilă.
Având în vedere că sucul verde tinde să aibă un gust amar, se pot adăuga cantități mici de fructe – care pot fi sau nu verzi – pentru a îndulci și pentru a îmbunătăți gustul. Opțiunile de fructe includ mere, fructe de pădure, kiwi, lămâi, portocale și grapefruit.
De ce ar trebui să consumăm sucurile verzi?
În funcție de ingredientele folosite, avem mai multe motive să bem sucuri verzi, dar hai să vedem care ar fi câteva dintre acestea:
- Au un aport concentrat de nutrienți – Sucurile verzi oferă o modalitate rapidă și eficientă de a obține o cantitate mare de nutrienți esențiali.
- Susțin detoxifierea – Clorofila din legumele verzi ajută la eliminarea toxinelor din organism.
- Îmbunătățesc digestia – Sucurile verzi sunt ușor de digerat și pot ajuta la ameliorarea problemelor digestive.
- Cresc nivelul de energie – Nutrienții din sucurile verzi pot contribui la creșterea nivelului de energie și la reducerea oboselii.
- Întăresc sistemul imunitar – Vitaminele și antioxidanții din sucurile verzi susțin funcționarea optimă a sistemului imunitar.
- Susțin sănătatea pielii – Consumul regulat de sucuri verzi poate contribui la o piele mai sănătoasă, mai luminoasă și cu un aspect mai tânăr.
- Alcalinizează și hidratează – Sucurile verzi ajută la echilibrarea pH-ului organismului, reducând aciditatea.
Sfaturi pentru consumul de sucuri verzi
- Utilizează legume verzi proaspete și organice, pe cât posibil.
- Adaugă mai multe legume verzi pentru a obține o gamă largă de nutrienți.
- Consumă sucurile verzi imediat după preparare pentru a beneficia de maximum de nutrienți.
- Începe cu cantități mici și crește treptat, pentru a evita eventualele probleme digestive și pentru a-i oferi timp de adaptare corpului.
- Combină sucurile verzi cu alte alimente sănătoase, ca parte a unei diete echilibrate.
Dacă nu ai timp să îți prepari sucuri sănătoase, nutriționistul Zen a gândit pentru tine o dietă potrivită, echilibrată, cu sucuri presate la rece de care te poți bucura în orice moment:
Sucurile verzi – 9 Potențiale Beneficii pentru sănătate
De la creșterea nivelului de energie până la îmbunătățirea digestiei și chiar reducerea inflamației, beneficiile includerii sucurilor verzi în dieta ta sunt destul de multe. În această parte a articolului vom explora unele dintre cele mai importante beneficii ale sucurilor verzi.
1. Consumul de sucuri verzi te poate ajuta să slăbești sănătos
Sucurile verzi sunt o alegere de băutură sănătoasă care te poate ajuta să pierzi în greutate în mai multe moduri, inclusiv prin:
Stimularea metabolismului
Metabolismul se referă la procesele chimice continue care au loc în organism pentru a menține homeostazia. Aceste procese le pot include pe cele implicate în descompunerea nutrienților din alimente sau în construirea și repararea țesuturilor corpului. Pentru ca aceste procese să aibă loc eficient, corpul tău va avea nevoie energie.
Sucul verde este o sursă bogată de vitamine din grupul B, care s-a dovedit că stimulează metabolismul. Vitamina B ajută la descompunerea grăsimilor, proteinelor și carbohidraților și le transformă în energie utilizabilă în organism.
Într-un studiu de laborator, s-a demonstrat că suplimentarea cu vitamina B îmbunătățește activitățile enzimatice legate de metabolism, ceea ce duce la o creștere în greutate redusă și un nivel scăzut al lipidelor din sânge.
Creșterea gradului de detoxifiere
Detoxifierea este procesul de eliminare a toxinelor din organism. Toxinele pot proveni din multe surse, inclusiv din mediul înconjurător, alimente și apă.
Când corpul nostru este plin de toxine, el nu poate funcționa corect. Acest lucru duce la un metabolism mai lent, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. Prin curățarea corpului de toxine, se poate stimula metabolismul și pierde în greutate mai ușor.
Sucurile verzi sunt cele mai bune pentru detoxifiere, deoarece oferă o cantitate imensă de nutrienți și vitamine care sunt esențiale pentru detoxifiere. De asemenea, ajută la curățarea sistemului digestiv, ceea ce poate stimula și mai mult pierderea în greutate.
2. Pot fi un înlocuitor sănătos pentru cafea
Cafeaua este o băutură consumată dimineața de majoritatea oamenilor și, deși este bogată în antioxidanți și te poate ajuta să îți începi ziua, conține niveluri ridicate de cofeină, care s-a dovedit că provoacă diverse probleme de sănătate, inclusiv insomnie, anxietate, probleme digestive, pierdere musculară, dependență, deshidratare și dureri de cap.
În loc să ai astfel de probleme, poți alege o alternativă mai sănătoasă, cum ar fi sucul verde. Este bogat în vitamine, antioxidanți și alte substanțe fitochimice care pot crește nivelul de energie și productivitatea pe tot parcursul zilei.
3. Scad nivelul colesterolului
Colesterolul este o substanță asemănătoare grăsimii produsă de ficat și care se găsește în anumite alimente. Nivelurile ridicate de colesterol din sânge pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Cu toate acestea, adăugarea sucurilor verzi în dietă poate ajuta la reducerea acestor riscuri.
Legumele sunt o sursă bună de vitamina B3 sau niacină, care s-a dovedit că ajută la creșterea HDL sau colesterolul bun, care poate ajuta la reducerea LDL sau colesterolul rău. De fapt, s-a demonstrat că suplimentarea cu această vitamină ajută la scăderea colesterolului și a altor grăsimi la pacienții cu colesterol ridicat.
În plus, sucurile verzi sunt bogate în antioxidanți care pot lupta împotriva inflamației și pot preveni oxidarea colesterolului LDL care duce la acumularea de colesterol în artere.
4. Reduc inflamația
Inflamația este un răspuns natural al sistemului imunitar la răni sau infecții. Cu toate acestea, inflamația cronică poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv artrită, boli de inimă chiar și cancer.
Unul dintre motivele pentru care sucurile verzi sunt atât de eficiente în reducerea inflamației este acela că acestea conțin niveluri ridicate de antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși găsiți în fructe și legume care protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi.
Aceste molecule instabile sunt produse atunci când suntem expuși la toxine precum poluarea sau fumul. Radicalii liberi pot provoca stres oxidativ, care duce la inflamație. Sucurile verzi neutralizează de obicei acești compuși, făcându-i mai puțin dăunători pentru organism.
5. Scad riscul de apariție a bolilor cronice
Sucurile verzi sunt o sursă bună de numeroși nutrienți care pot ajuta la scăderea riscului de afecțiuni cronice precum bolile de inimă, diabetul de tip 2 și cancerul.
De exemplu, sucul verde conține niveluri ridicate de clorofilă, despre care s-a demonstrat că luptă împotriva cancerului. De asemenea, conține vitaminele C și E, ambele fiind antioxidanți care pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă și a altor boli cronice.
6. Susțin sănătatea pielii
Antioxidanții din sucurile verzi pot proteja pielea de efectele radicalilor liberi, în timp ce vitamina C, poate crește producția de colagen. Colagenul este o proteină care ajută la menținerea pielii să arate tânără și fermă.
De asemenea, vitamina C protejează pielea împotriva efectelor dăunătoare ale razelor UV, printre alți factori de mediu. Acest lucru poate ajuta la reducerea aspectului liniilor fine, al ridurilor și al altor semne de îmbătrânire.
Clorofila din sucurile verzi pot ajuta și la detoxifierea pielii, în timp ce vitaminele și mineralele ajută la menținerea pielii sănătoasă și strălucitoare. Consumul regulat de suc verde poate ajuta la îmbunătățirea sănătății generale a pielii.
7. Sucurile verzi cresc nivelul de energie
Sucul verde este o sursă bună de vitamina C, care poate ajuta la furnizarea unui impuls instantaneu de energie, mai ales atunci când este băut dimineața pe stomacul gol.
Frunzele verzi sunt, de asemenea, bogate în câțiva nutrienți care stimulează energia, cum ar fi vitaminele B, magneziul și fierul, toate care pot stimula funcțiile creierului, menținând în același timp un nivel crescut de energie.
8. Îmbunătățesc claritatea mentală și concentrarea
Sucurile verzi sunt bogate în nutrienți esențiali care pot oferi o minte limpede și concentrată. Prezența clorofilei, de exemplu, s-a dovedit că susține eliminarea toxinelor și a altor compuși nocivi. Acest lucru poate ajuta la limpezirea minții și la susținerea funcțiilor cerebrale.
Antioxidanții din sucul verde pot, de asemenea, să protejeze creierul de deteriorarea radicalilor liberi, îmbunătățind claritatea mentală și concentrarea.
9. Consumul de sucuri verzi reduce stresul și anxietatea
Când vine vorba de reducerea stresului și a anxietății, consumul de sucuri verzi poate fi un obicei util. Sucurile verzi sunt pline de nutrienți care ajută organismul să reducă nivelul de stres și să susțină relaxarea.
De exemplu, sucurile verzi sunt adesea bogate în magneziu. Acest mineral este cunoscut pentru relaxarea sistemului nervos și atenuarea anxietății. Vitamina C este un alt nutrient care poate ajuta organismul să lupte împotriva factorilor de stres.
Cum să faci suc verde acasă
Primul pas este acela de a selecta ingredientele:
- Alege legumele verzi și proaspete, cum ar fi varza, spanacul, țelina, rucola, măcrișul, în funcție de ceea ce este disponibil în această perioadă în natură sau la piață.
- Poți include, de asemenea, fructe precum grepfrut, lime, lămâie, portocale, mere și pere. Nu uita de ghimbir, poate un vârf de scoțișoară, toate acestea pentru o doză de căldură și sănătate.
Al doilea pas este prepararea sucului
- Dacă folosești un storcător, taie ingredientele în bucăți și fă sucul ca de obicei.
- Dacă nu ai un storcător, adaugă ingredientele tăiate într-un blender de mare viteză și amestecă până se omogenizează. Se strecoară lichidul printr-o strecurătoare cu ochiuri fine sau printr-un tifon pentru a obține sucul.
- Se bea imediat pentru a nu se oxida.
3 Rețete de sucuri verzi de preparat acasă
Hai să descoperim împreună câteva combinații gustoase și sănătoase pe care să le putem integra in dieta noastră.
Suc verde cu kale, castravete, țelină și măr
Această rețetă de suc verde cu kale, castraveți, țelină, mere și ghimbir este excelentă pentru detoxifiere după sărbători sau ori de câte ori simți că ai exagerat! Modifică cantitățile de fructe și legume pentru a se potrivi gusturilor și nevoilor personale.
Ingrediente:
- 1 bucațică de ghimbir proaspăt
- 4 tulpini de telina apio
- 2 mere verzi, tăiate în jumătate
- 1 castravete
- 6 frunze de varză kale
- ½ lămâie, decojită
Instrucțiuni
- Pregătește toate ingredientele.
- Procesează țelina, merele, castraveții, varza kale, lămâia și ghimbirul printr-un storcator cu presare la rece.
Se serveste imediat sau se pastreaza intr-un recipient de sticla la frigider pana la o zi. Se agită înainte de a bea.
Suc verde de spanac, țelină și castravete
Acest suc verde de casă este o modalitatea de detoxifierea supremă pentru corpul tău. Este cât se poate de răcoritor și o modalitate sănătoasă de a te bucura de toți micronutrienții din fructe și legume simple pe tot parcursul anului. În plus, este ușor de făcut acasă.
- Frunze verzi – folosește o combinație de kale, spanac, salată de valeriană și varză chinezească (pak choi).
- Câteva tulpini de țelină adaugă fibre și o salinitate subtilă sucului.
- Castravetele are un gust răcoritor și blând. Este, de asemenea, principala sursă de lichid din această rețetă.
- Suc de grapefruit pentru o aromă amăruie, chiar ușor dulceagă.
Această rețetă oferă un echilibru între legumele verzi și nota de dulceață naturală de la grapefruit. Este una dintre combinațiile mele preferate de sucuri.
Cum să prepari acest suc verde acasă
- Pregătește toate ingredientele și adaugă-le în blender. Amestecă timp de aproximativ 3 minute sau până când se omogenizează. Adaugă mai întâi castravetele și sucul de grapefruit pentru a se amesteca mai ușor, apoi restul ingredientelor.
- Folosește o strecurătoare cu ochiuri fine sau un tifon pentru a strecura lichidul, apăsând sau presând pentru a extrage cât mai mult suc posibil.
- Se bea imediat! Nu prepara mai mult decât ai nevoie.
Suc verde de castravete, spanac și frunze de salată
De ce îți va plăcea această rețetă de suc verde?
- Este modalitatea perfectă de a adăuga cu ușurință mai multe verdețuri în viața ta!
- Este rapid și ușor de făcut.
- Este un amplificator de energie.
- Este o modalitate mai convenabilă de a consuma o cantitate mai mare de legume.
- Este suficient de dulce pentru a fi plăcut, dar nu prea dulce!
- Reteta poate fi personalizata cu ușurință după bunul plac.
Ingrediente: Castraveți, țelina apio, frunze de salată, broccoli, măr și suc de lime, dar poți folosi și lămâie.
Personalizează-ți sucul verde
Folosește această rețetă ca punct de plecare și experimentează cu diferite ingrediente în funcție de ceea ce este disponibil în sezon. Iată câteva sfaturi:
- Adăugă mai multă verdeață. Poți încerca să adaugi frunze de pătrunjel, coriandru, morcov, mentă, busuioc și alte plante aromatice.
- Utilizează legume precum castraveții pentru a asigura umiditatea amestecului de suc. Sau, dacă preferi, folosește apă de cocos.
- Cel mai bine este să nu adaugi multe fructe sau suc de fructe, astfel încât să poți menține cantitatea de zahăr scăzută.
- Adaugă super-alimente la sucul verde. Încearcă să pui turmeric măcinat, scorțișoară, pudră de maca sau polen pentru mai mulți nutrienți.
Contraindicații și posibile efecte adverse ale consumului de sucuri verzi
Deși consumul de suc verde este o modalitate excelentă de a crește aportul de nutrienți importanți, există câteva dezavantaje pe care ar trebui să le iei în considerare:
Sucurile verzi sunt sărace în fibre
Stoarcerea fructelor sau a legumelor elimină majoritatea fibrelor. Acestea sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă. Aportul adecvat de fibre susține sănătatea inimii, ajutând la gestionarea tensiunii arteriale, a zahărului din sânge și a nivelurilor de colesterol. De asemenea, consumul de fibre poate ameliora anumite tulburări digestive, cum ar fi refluxul acid, diverticulita și ulcerul intestinal.
Se recomandă un aport zilnic de 25 de grame de fibre pentru femei și 38 de grame pentru bărbați.
Având în vedere că sucul verde nu conține multe fibre, nu ar trebui să fie folosit pentru a înlocui consumul de legume sau fructe. În concluzie, dacă te gândești să adaugi suc verde în stilul tău alimentar, nu uita să mănânci și multe legume și fructe întregi.
Pot crește glicemia
Dacă ai diabet sau o altă afecțiune care contribuie la controlul slab al zahărului din sânge, sucurile verzi sunt o opțiune foarte bună doar în cazul în care eviți să adaugi ingrediente dulci.
Sucurile verzi făcute numai cu legume au un conținut scăzut de carbohidrați și este puțin probabil să afecteze negativ glicemia.
Pot dăuna rinichilor
Consumul moderat de sucuri verzi poate crește aportul de nutrienți, dar dacă este prea mult, poate provoca și efecte secundare.
Legumele verzi sunt o sursă bogată de acid oxalic sau oxalat, care este considerat un antinutrient deoarece se leagă de mineralele din alimente și oprește tractul digestiv să le absoarbă.
Cantitatea de oxalați pe care o consumăm de obicei din legumele întregi într-o dietă echilibrată nu este dăunătoare. Cu toate acestea, sucurile verzi tind să fie surse foarte concentrate de oxalați. Prea mulți oxalați pot duce la efecte negative asupra sănătății, în special a rinichilor, motiv pentru care moderația este recomandată!
Deși curățarea, detoxifierea și posturile cu suc sunt o tendință destul de populară, să ne bazăm dieta doar pe sucuri verzi nu este recomandat. Dacă intenționezi să incluzi sucurile verzi în dietă, fă-o în siguranță prin moderație și consumând mese echilibrate care includ o varietate de alimente întregi.
Sucul verde este sănătos atunci când este consumat cu moderație!