Tratamentul reumatismului se poate realiza cu ajutorul medicamentelor prescrise de medic si prin ajustarea dietei zilnice. Reumatismul este o afectiune dureroasa, acuta sau de cele mai multe ori cronica, ce impiedica buna functionare a aparatului locomotor.
In termeni de specialitate reumatismul este intotdeauna insotit de o completare care denumeste mai specific boala: reumatism inflamator, reumatism articular acut, poliartrita reumatoida, reumatism articular, reumatism degenerativ, etc.
Diagnosticul precoce si aplicarea timpurie a unor tratamente eficiente constituie singurele metode de oprire a evolutiei reumatismului. In majoritatea cazurilor, reumatismul apare ca urmare a unei dereglari in sistemul imunitar. Primele simptome pot fi: dureri articulare la schimbarea vremii sau dureri ocazionale dupa un efort, sensibilitate la frig si accentuarea durerilor in anotimpul rece. Fiind vorba de multiple afectiuni, diagnosticul diferentiat exact il poate pune doar medical specialist reumatolog dupa un consult aprofundat si dupa efectuarea mai multor investigatii. Bolile reumatice pot determina in timp handicap, incapacitate de munca si /sau dependent pacientului de familie, afectand sever calitatea vietii tuturor celor implicati.
Ce alimente sunt indicate in tratamentul reumatismului?
Tratamentul reumatismului este stabilit de medic insa un rol importat il constituie si alimentatia. Potrivit specialistilor consumul de alimente bogate in acizi grasi polinesaturati cum este pestele gras (somonul, tonul) semintele si uleiurile din seminte (uleiul de in, rapita) reduc riscul aparitiei afectiunilor reumatice.
Fructele si legumele aduc organismului foarte multi antioxidanti, care duc la o buna functionare a sistemului imunitar. O alegere buna este o cura de detoxifiere facuta periodic. Vitaminele A,C si complexul B ajuta la diminuarea simptomelor din artrita reumatoida. Sucurile preparate din capsuni, spanac, ananas, affine, fructe de padure, broccoli, sfecla salatele care contin morcovi, rosii, salata verde sunt benefice in lupta cu reumatismul.
In tratamentului reumatismului articular acut, ca indicatii, se mentioneaza alimentatia fara sare, saraca in grasimi si glucide, bogata in vitamine si proteine. In reumatismul degenerativ trebuie redus consumul de carne (porc, vanat, pasare) si privilegiat consumul de peste, acesta fiind o sursa excelenta de proteine si acizi grasi Omega 3, cu caracter antiinflamator intens si aport crescut de vitamina D. Aportul de calciu este indispensabil in tratarea reumatismului degenerativ. Trebuie asigurat prin consumul legumelor cu fructe verzi (mai putin spanacul, care contine acid oxalic si duce la blocarea absorbtiei calciului).
Peștele reprezintă o necesitate pentru bolnavii de reumatism. Acesta conține acizi grași Omega 3, fiind extrem de folositori pentru sănătatea sistemului osos și articular. Nu ezitați să aveți săptămânal minim două mese de pește gras, de tipul somon, hering, păstrăv, macrou, aducând astfel un plus pentru sănătate. În cazul în care nu sunteți adeptul meselor de pește, puteți apela la proprietățile uleiului de pește.
Citeste si articolele:
Tratament acnee prin detoxifiere