Beneficiile antioxidante ale ananasului sunt nenumarate. De asemenea are avantaje potențiale anti-inflamatorii și digestive.
Ananasul are o suculența excepțională și o aromă tropicală vibrantă, care echilibrează gusturile dulce si acrisor. Cu toate că sezonul pentru culesul ananasului este din martie până în iunie, acesta este disponibil pe tot parcursul anului pe piețele locale din Romania.
Ananasul este un compus al mai multor flori ale căror fructe individuale fuzionează împreună în jurul unui miez central. Zona apropiata de mijlocul fructului are un conținut de zahăr mai mare și, prin urmare, un gust mai dulce si textura mai fragede.
Beneficiile antioxidante ale ananasului sunt datorate substante active
Bromelaina este un amestec complex de substanțe care poate fi extras din miezul de ananas. Printre zeci de componente cunoscute că există în acest extract brut, componentele cele mai bine studiate sunt un grup de enzime care digeră proteine (numite proteaze cisteina). Inițial, cercetătorii au crezut că aceste enzime gasite in in bromelaină au cele mai mari beneficii. In plus, cercetatorii au crezut ca aceste beneficii au fost în principal limitate la a ajuta la digestia în tractul intestinal. Cu toate acestea, alte studii au arătat că bromelaină are o mare varietate de beneficii pentru sanatate, iar multe dintre aceste beneficii nu pot fi legate de diferitele enzime gasite in acest extract. Inflamație excesivă, coagularea excesivă a sângelui, și anumite tipuri de creștere a tumorii pot fi reduse prin doze terapeutice de bromelina daca este luat ca supliment alimentar. Studiile nu sunt disponibile, cu toate acestea, pentru a arăta aceste beneficii potențiale în relație cu aportul normal de ananas într-un plan standard de masă.
Extractul de bromelaină poate fi obținut atât miezul fructelor cat si din tulpini de ananas. Diferente chimice importante par să existe între extractele obținute din tulpina față de fructul de bază. Cu toate acestea, relevanța practică a acestor diferențe nu este în prezent înțeleasa. Cele mai multe cercetări de laborator privind bromelaină au fost efectuate folosind extracte din fructul de ananas.
Ce gasim in 165gr de ananas?
- Vitamina C – 105% din DZR (Doza Zilnica Recomandata)
- Magneziu – 77% din DZR
- Cupru – 20% din DZR
- Vitamina B6 -11% din DZR
- Vitamina B1 – 11% din DZR
- Fibre – 9% din DZR
Protecție antioxidanta și suport imunitar
Vitamina C este un antioxidant al organismului, apărând toate zonele apoase ale corpului împotriva radicalilor liberi care ataca celulele normale. Radicalii liberi sunt dovediti ca:
• sporesc placarea arterelor ceea ce duce la ateroscleroza si boli de inima,
• cauzeaza spasmul cailor respiratorii care duce la atacuri de astm,
• distruge celulele colonului, astfel încât acestea să devină celule de cancer de colon, și
• contribuie la dureri articulare și dizabilitatea observate in osteoartrita si artrita reumatoida.
Acest lucru explica de ce dietele bogate in vitamina C, s-au dovedit a fi utile pentru prevenirea sau reducerea severa a tuturor acestor factori. In plus, vitamina C este vitala pentru functionarea corecta a sistemului imunitar, sa previna infectiile recurente de răceli și gripă. Unul din beneficiile antioxidante ale ananasului este aportul mare de vitamina C.
Mangan și Tiamina (vitamina B1) pentru producerea de energie și antioxidanti
Ananasul este o sursa excelenta de mangan mineral. Manganul este un cofactor esențial într-o serie de enzime importante în producția de energie și de apărare antioxidanta. De exemplu, procedeul de oxidare enzimatica, care dezarmeaza radicalii liberi produși în mitocondrii (fabricile de producere a energiei in interiorul celulelor noastre), necesită mangan. În plus față de mangan, ananasul este o sursă bună de tiamina, o vitamina B, care acționează ca un cofactor în reacțiile enzimatice centrale pentru producerea de energie.
Protecție împotriva degenerarii maculei
Beneficiile antioxidante ale ananasului au fost studiate intens.
Mama ta poate sa fi spus că morcovii iti păstreaza sanatatea ochilor. Dar s-a dovedit stiintific ca in general consumul de fructe este important pentru păstrarea vederii. Datele raportate într-un studiu publicat in Societatea de Oftalmologie indica faptul ca un consum de 3 sau mai multe portii de fructe pe zi poate reduce riscul de degenerare maculară legată de vârstă (ARMD), cauza principala a pierderii vederii la persoanele in varsta, cu 36%, comparativ cu persoanele care consuma mai putin de 1,5 portii de fructe pe zi.
In acest studiu, care a implicat peste 110.000 de femei și bărbați, cercetătorii au evaluat efectul consumului de fructe si legume asupra participantilor. Vitaminele antioxidante A, C și E au un efect foarte mare privind dezvoltarea ARMD sau neovascular timpuriu (o formă mai severă a bolii asociate cu pierderea vederii). Trei portii de fructe poate suna greu la inceput. Insa poti adauga ananas proaspăt la masa de dimineață, masa de prânz sau gustare. De exemplu, încercați să adăugați bucăți de ananas la următoarea salata coleslaw sau de morcov. De asemenea, sucurile din fructe iti aduc aportul zilnic de vitamine si minerale.