Fructele și legumele sunt cele mai importante alimente de post care au proprietatea de a ne mineraliza și vitaminiza sangele. Consumul lor zilnic aduce multiple beneficii pentru sanatate, dar ne si ajuta sa mentinem o grautate scazuta, prin proprietatile lor depurative ce faciliteaza o digestie normala. Alaturi de legume, nutritionistii ne recomanda sa consumam cereale, nuci si seminte, pentru a ne oferi aportul corect de fibre, minerale, antioxidanti și grasimi bune.
In timpul postului avem sansa sa ne imbogatim sanatatea, daca prin consumul produselor de origine animala, ne expunem la riscul consumului unor toxine daunatoare precum purinele sau excesul de grasimi. Iti propun in primul rand o luare aminte asupra postului din canonul bisericesc, iar dupa vom vedea care sunt cele 12 alimente din timpul postului recomandate de nutritionisti.
Ce este postul si cum il integram in stilul nostru de viata?
Postul crestin este o disciplina spirituala care ne este impartasita prin intermediul Bibliei. Iisus propovaduia postul si faptul ca Dumnezeu ii rasplateste pe cei ce postesc. Conform Bibliei, postul inseamna sa reducem sau sa eliminam consumul alimentelor sau a anumitor alimente pentru un anume timp si scop.
Potrivit canonului Bisericesc de-a lungul anului, avem 4 mari posturi – Postul Pastelui, Postul Sfantului Petru si Pavel, Postul Sfintei Marii si Postul Craciunului – si in rest se recomanda postitul in zilele de miercuri si vineri. In aceste perioade determinate de Biserica Ortodoxa, nu se consuma alimente de origine animala, ci doar peste in anumite zile cand este dezlegare.
Postul are rolul de a ne corecta anumite dezechilibre alimentare daca il folosim asa cum a fost intentionat. Pe langa faptul ca nu se mai mananca lapte, branza, oua si carne, consumul de hrana trebuie diminuat si se incearca o constientizare a nevoii de hrana. Postul are rolul de a ne aduce pe calea cea dreapta, aceea de a manca pentru a trai, nu de a trai ca sa mancam.
Rolul postului este de a curata corpul, de a intari sistemul imunitar, de a preveni aparitia unor afectiuni si chiar de a pierde in greutate. Sa slabim in post ne ajuta sa fim mai activi, sa intinerim si sa ne pastram mai sanatosi.
In perioada postului trebuie sa incercam sa mancam cat mai multe cruditati si nu trebuie sa mancam pe saturate. Daca mancam cu masura, corpul digera mancarea si are timp si de alte procese de detoxifiere sau de regenerare.
Diete recomandate în perioadele de post
Recomandarea nutritionistului: alimente de post care te ajuta sa slabesti
Daca renuntam la mancarea de origine animala, ne raman fructele, legumele, semintele, nucile, frunzele verzi, germenii si vlastarii. Trebuie doar sa fim ceva mai creativi la felul in care le pregatim si combinam pentru ca ele sunt cele mai bogate alimente in nutrienti, vitamine si minerale atat de importante pentru un organism sanatos. Mancarea de post poate fi rapida si usor de preparat, satioasa, si sanatoasa garantat! Cu toate acestea, trebuie sa fim atenti sa nu consumam doar hrana gatita, caci aceasta nu ne va oferi atat de multe vitamine si minerale datorita diminuarii lor prin fierbere sau coacere la temperaturi mari.
Fructele aduc foarte multa energie, sunt o alternativa sanatoasa si dietetica in perioada postului. Trebuie sa consumam mere, pere, struguri, banane, prune, citrice, dar si caise, smochine, afine, curmale, ananas, mango, stafide, merisoare, goji, etc. Daca in postul Craciunului nu avem atat de mult acces la fructele proapete, trebuie sa stim ca avem posibilitatea de a gasi in comert foarte multe fructe deshidratate (confiate).
Cele 12 alimente de post si cateva din benefiiciile lor pentru sanatate
Nutritionistul nostru Andreea Coman ne-a pregatit o lista cu cele mai recomandate 12 alimente de post. Mancarea de post trebuie aleasa si servita in functie de valoarea nutritiva a alimentelor si de continutul proteic vegetal. In timpul postului nu trebuie sa omitem consumul de fructe care vine cu un aport ridicat de vitamine si minerale atat de pretioase in perioada postului.
Avocado – un aliment de post bogat in grasimi vegetale
Avocadele sunt o sursa de vitamina C, E, K si B6, precum si de riboflavina, niacina, acid folic, acid pantotenic, magneziu si potasiu. De asemenea contine luteina, beta caroten si acizi grasi Omega 3 vegetali.
Contine un nivel ridicat de grasimi sanatoase si benefice care aduc satietate corpului. Consumul de grasimi incetineste descompunerea carbohidratilor, ceea ce ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange.
Lintea este bogata in fibre si este foarte satioasa pentru post
Lintea este unul dintre acele alimente de post recomandate pentru ca sunt bogate in fibre si sunt o excelenta sursa de proteine vegetale.
Consumul de linte reduce riscul de aparitie a anumitor afectiuni cronice,. Datorita continutului de fibre prebiotice, este un aliment de post care promoveaza sanatatea sistemului digestiv.
Nucile si alunele reprezinta portia perfecta de grasimi sanatoase
Nucile sunt alimente foarte populare. Sunt gustoase si pot fi savurate in orice tip de dieta si in special in perioada postului. Chiar daca sunt bogate in grasimi, acestea au o serie de beneficii impresionante asupra sanatatii si a greutatii.
Cele mai frecvente consumate nuci sunt migdalele, nucile, nucile braziliene, nucile pecan, caju, alunele de padure, nucile de pin, fisticul. Desi alunele de pamant sunt din punct de vedere tehnic leguminoase precum mazarea și fasolea, ele sunt de obicei denumite nuci datorita profilului si caracteristicilor lor nutritionale similare.
Pentru a beneficia la maxim de proprietatile lor, este recomandat sa le consumi in stare cruda si cu masura!
Quinoa este un deosebit aliment de post si fara gluten
Quinoa este unul dintre cele mai populare alimente sanatoase. Nu contine gluten, este bogata in proteine si este unul dintre putinele alimente de post care contin cantitati suficiente din toti cei noua aminoacizi esentiali. De asemenea, este bogata in fibre, magneziu, vitamina B, fier, potasiu, calciu, fosfor, vitamina E si diversi antioxidanti benefici. Se numara printre acele alimente de post foarte nutritive.
Nautul ca inlocuitor perfect pentru proteinele din carne
Gustul placut si textura granulata se potrivesc bine cu alte alimente de post. Fiind o sursa bogata de vitamine, minerale si fibre, nautul poate sa ofere o varietate de beneficii pentru sanatate. Nautul este unul din acele alimente de post care sunt recomandate pentru controlul greutatii, imbunatatirea digestiei si reducerea riscului de imbolnavire.
In plus, aceasta leguminoasa este bogata in proteine si reprezinta un inlocuitor excelent pentru carne, fiind astfel recomandat in cura de post.
Hrisca este o cereala integrala hranitoare si dietetica
Hrisca face parte din cerealele integrale foarte hranitoare. Cei mai multi nutritionisti considera hrisca a fi un superaliment. Consumul de hrisca poate imbunatati sanatatea inimii, poate ajuta la gestionarea diabetului si ajuta in cura de slabire.
Hrisca este o sursa foarte buna de proteine fibre si energie. Nu contine gluten si este astfel recomandata persoanelor cu intoleranta la gluten, pentru cei cu boala celiaca.
Consuma frunze verzi pentru ca sunt bogate in vitamine si minerale
Legumele cu frunze verzi sunt o parte importanta a unei diete de post sanatoase. Frunzele verzi sunt pline de vitamine, minerale si fibre, in schimb au un numar scazut de calorii.
Consumul frunzelor verzi in timpul postului si nu numai poate aduce multe beneficii corpului. In urma consumului de frunze verzi, se reduce riscul de obezitate, riscul de boli de inima, hipertensiune arteriala si afectiuni ale sistemului psihic.
Cele mai recomandate frunze verzi intr-o dieta de post sunt frunzele de spanac, varza, salata verde, frunzele de patrunjel si marar, varza kale, frunzele de sfecla, rucola, mangold, frunzele de nap. In aceasta categorie de frunze verzi am vrea sa recomandam si germenii si vlastarii care sunt o sursa de energie vie, de nutrienti esentiali.
Radacinoase, tuberculi și bulbi recomandate in cura de post
Radacinoasele, tuberculii și bulbii sunt cultivate in pamant si includ ceapa, usturoiul, morcovii, cartofii, cartofii dulci, sfecla rosie, telina, pastranacul, patrunjelul, dar si altele mai exotice precum feniculul, turmericul, topinamburul etc. Acestea ofera o varietate de arome si pot fi preparate in multe feluri. De asemenea, aceste alimente potrivite pentru post sunt bogate in nutrienti esentiali si vin cu o serie de beneficii pentru sanatate.
Radacinoasele sunt pline de fibre si antioxidanti. Pe langa asta, au un continut scazut in calorii, grasimi si colesterol. De asemenea, sunt surse excelente de carotenoizi. Acestia sunt pigmenti naturali care pot scadea riscul anumitor tipuri de cancer si pot proteja ochii.
Nutritionistul nostru recomanda sa mananci legume de diferite culori. Culorile diferite semnaleaza nutrienti, vitamine si minerale diferite. In general, radacinoasele, tuberculii și bulbii legumelor sunt surse bune de potasiu, folati (acizi folici), carbohidrati complecsi, fibre, vitaminele A,B,C,E, mangan si altele.
Fasolea ca aliment sanatos si foarte bine cunoscut de cei ce postesc
Fasolele sunt semintele unor plante cu flori si sunt clasificate ca leguminoase. Acestea sunt o sursa accesibila de proteine, fibre, fier si vitamine care ofera multe beneficii corpului. Sunt o sursa bogata de vitamina A, C, K si acid folic. Au beneficii nutritionale similare cu boabele de mazare si cu bamele. Fasolea este un aliment de post foarte des integrat in in dieta in perioada posturilor.
Cerealele sunt alimente de post usor de integrat in dieta
Cerealele sunt o sursa buna de carbohidrati, de proteine, de vitamine din grupul B, inclusiv acid folic, o sursa de multe minerale cum ar fi fier, magneziu, cupru, fosfor si zinc.
Cerealele si alimentele integrale pot reduce riscul de a dezvolta boli coronariene, anumite tipuri de cancer, diabet, dar si alte afectiuni.
In timpul postului se recomanda consumul de cereale la mic dejun doar servite cu lapte vegetal. In acest caz, se poate prepara sau achizitiona lapte de soia, de migdale, lapte de orez si cocos.
Rosiile sunt usor de integrat in regimul de post
In ciuda faptului ca din punct de vedere botanic rosia este un fruct, aceasta este in general mancata si preparata ca o leguma.
Rosiile sunt o sursa alimentara majora de licopen, un antioxidant ce a fost asociat cu reducerea riscului de boli de inima si cancer. De asemenea, sunt o sursa excelenta de vitamina C, potasiu, acid folic si vitamina K.
Ca si aliment de post, rosia poate fi integrata cu usurinta in salate, pentru a-si pastra cat mai mult proprietatile!
Castravetii sunt ideali pentru a slabi in timpul postului
Desi se crede ca este o leguma, castravetele este de fapt un fruct. Este bogat in substante nutritive benefice, precum si anumiti compusi vegetali si antioxidanti care pot ajuta la tratarea si chiar la prevenirea uor afectiuni.
Castravetii au un continut scazut de calorii si contin o cantitate buna de apa si fibre solubile, facandu-i ideali pentru hidratare si pentru cura de slabire.
Alte alimente de post sanatoase ce nu trebuie evitate
Ciupercile sunt o alternativa sanatoasa in perioada postului si pot fi gatite in foarte multe feluri. Conopida si brocolli pot fi pregatite la cuptor sau adaugate in salate. Ardeii, maslinele, sparanghelul daca este disponibil, pot fi consumate in timpul postului ca si garnitura la multe preparate. Printre acele alimente de post sanatoase se numara si guliile, dovleceii, semintele de mei, semintele de chia si cele de floarea soarelui.
Iti dorim un post cu har si fie ca sanatatea ta sa infloreasca cu alegerea pe care o faci consumand alimente de post in loc de cele de origine animala!
Asa sa iti ajute Dumnezeu!