Cafeina este impulsul de trezire pe care se bazeaza in fiecare zi miliarde de oameni. Toata lumea se bazeaza pe cafeina dimineata dupa dimineata.
Ea este stimulentul natural cel mai frecvent utilizat in lume (1).
Aceasta este de multe ori adusa in discutie pentru efectele sale negative asupra somnului sau anxietate. Cu toate acestea, studiile arata ca are diverse beneficii pentru sănătate.
Ce este cafeina?
Cafeina este un stimulent natural cel mai frecvent întalnit in plante de ceai, cafea și cacao. Acesta acționeaza prin stimularea creierului si a sistemului nervos central, ajutandu-vă să fiți atenti. Tota ea previne instalarea oboselii.
Istoricii au gasit urme ale prepararii ceaiului inca din 2737 i.Hr (1). Multi ani mai tarziu, un pastor etipian a observat energia suplimentara a caprelor provenita de la cafea.
In zilele noastre peste 80% din populatia globului consuma produse cu cafeina in fiecare zi, iar in America de Nord creste pana la 90% (1).
Cum functioneaza cafeina?
Dupa consum, cafeina este absorbita foarte repede din intestine in sange. De acolo, ajunge in ficat si incepe descompunerea ei. Efectul principal al cafeinei este asupra creierului. Astfel, sunt blocate efectele adenozinei, care este un neurotransmitator ce relaxeaza creierul si te face sa te simti obosit (2). In mod normal, nivelul adenozinei creste zilnic, facandu-ne sa ne simtim obositi si sa ne dorim sa mergem la somn. Cofeina ajuta la conectarea receptorilor adenozinei in creier, fara sa-i activam. Tot cofeina este raspunzatoarea de cresterea nivelului adrenalinei si activitatii cerebrale a neurotransmitatorilor dopimanei si norepinefrinei. (3).
Cofeina isi exercita efectele foarte repede. De exemplu, continutul unei cesti de cafea are nevoie de maximum 20 de minute pentru a ajunge in circuitul sanguin.
Cata cofeina bem zilnic?
Am selectat unele din cele mai populare bauturi, si mai jos aveti cantitatea de cofeina din 240ml de bautura (1):
– Espresso: 240-720 mg.
– Cafea: 102-200 mg.
– Yerba mate: 65-130 mg.
– Băuturi energizante: 50-160 mg.
– Ceai: 40-120 mg.
– Băuturi răcoritoare: 20-40 mg.
– Cafea decafeinizată: 3-12 mg.
– Bauturi de cacao: 2-7 mg.
– Ciocolata cu lapte: 2-7 mg.
28 gr de ciocolata neagra contine 5-35gr cofeina (4).
Poate grabi metabolismul si ajuta la scaderea in greutate
Datorita proprietatii de a stimula sistemul central nervos, cofeina poate creste metabolismul cu aproape 11% (4, 5, 6). Asta inseamna ca un consum de 300mg de cofeina pe zi poate arde inca 79 calorii (7).
Totusi, un studiu de peste 12 ani legat de cafeina si reducerea greutatii a observat ca participantii care beau cel putin o ceasca de cafea zilnic, sunt in medie cu 0.5kg mai usori la sfarsitul perioadei (8)
Citeste si articolele: