Sănătatea digestivă este esențială pentru a te simți fericit, sănătos și bine, din acest motiv detoxifierea colonului este esențială în procesul de curățare și regenerare a organismului. Este foarte important acest organ în procesul de digestie! Din păcate, colonul este cel mai afectat organ din cauza alimentației. Distrugerea bacteriilor din colon cu alimente procesate și pline de E-uri dăunătoare, conduce la diverse afecțiuni sau carențe de vitamine și minerale, care la rândul lor ne alterează starea generală de sănătate și produc alte daune în organism. Haideți să aducem lumină în noi și să vedem ce putem face în favoarea detoxifierii colonului.
Ce este colonul?
Un organ important din sistemul digestiv este colonul, numit și intestinul gros. Sănătatea colonului este o parte semnificativă a sănătății digestive. Unii specialiști susțin că colonul ar trebui curățat pentru o digestie optimă, cu toate acestea, cercetările care demonstrează eficacitatea curățării colonului sunt puține.
Totuși, anumite aspecte ale curățării colonului pot fi benefice. Se pot rezolva prin detoxifierea colonului probleme precum constipația sau mișcările intestinale neregulate și există unele dovezi că se poate reduce, de asemenea, riscul de cancer de colon.
Alte beneficii ale detoxifierii colonului ar fi:
- eliminarea toxinelor și a paraziților;
- reglarea tranzitului intestinal lent;
- imbogățirea absorbției nutritive la nivelul colonului;
Cine are nevoie de o curățire a colonului?
Orice consumăm va ajunge în cele din urmă deșeu. Tipul de alimente consumate va determina dacă devin un deșeu bun sau dăunător. Deșeurile bune sunt eliminate eficient din organism, în timp ce deșeurile dăunătoare tind să se blocheze în interiorul intestinelor.
Deșeurile blocate devin toxice ducând la multe complicații de sănătate, cum ar fi obezitatea, constipația și cancerul de colon. Unele dintre cele mai frecvente simptome care pot apărea ca urmare a sănătății precare a colonului pot include:
- Dureri de stomac și crampe abdominale
- Oboseala si lipsa de energie
- Pofta de zahar si junk food
- Durerile de cap
- Alergiile
- Constipația
- Depresia, anxietatea, iritabilitatea
- Respiratia urât mirositoare
- Erupții cutanate și eczeme
- Ceața creierului și funcția mentală redusă
- Sistem imunitar slăbit
- Leziuni (iritări) ale colonului
- Cancer de colon
Dintre aceste afecțiuni, cancerul de colon este, fără îndoială, cel mai grav și a fost legat în analizele de specialitate, de dietele sărace în fibre și bogate în grăsimi, la mulți oameni din zilele noastre. În general, orice alimente bogate în fibre sunt bune pentru sistemul digestiv, așa că nu este surprinzător, consumul de alimente bogate în fructe și legume (de preferință organice sau bio) este una dintre cele mai bune strategii când vine vorba de protecția colonului.
7 metode naturale recomandate pentru detoxifierea colonului
Dacă ești ca majoritatea oamenilor, probabil că este timpul să faci câteva schimbări în dieta ta. Adăugați aceste câteva metode naturale de detoxifiere a colonului folosite la scară largă de oameni în prezent. Pentru detoxifierea colonului poți achiziționa un produs de curățare a colonului din farmacii, poți chiar să îți faci programare pentru o ședință cu o irigare a colonului sau o clisma, proceduri realizabile în multe clinici din România.
Însă, sa știi că poți face chestii simple pentru a stimula curățarea colonului, în mod natural, acasă în confortul tău. ZenDite este o soluție aleasă de mulți!
Detoxifierea rapidă
cu sucuri, supe, creme, smoothie-uri
După ce ați terminat cu dieta de detoxifiere a colonului, aceste considerați aceste îndrumări ce vă vor ajuta la menținerea calității tractului dvs. digestiv nou întinerit. O sănătate mai bună și un colon fericit „sunt chiar după colț”!
Următoarele îndrumări în curățarea naturală a colonului necesită puține chletuieli și sunt, de asemenea, destul de sigure dacă sunt făcute sub îndrumarea doctorului de familie.
Detoxifierea colonului prin consumul regulat de apă
Să bei multă apă și să te menții hidratat este o modalitate excelentă de a regla digestia. Pentru persoanele care vor o curățare a colonului, se recomandă să bea șase până la opt pahare de apă călduță (la temperatura camerei) pe zi.
De asemenea, încearcă să mănânci multe alimente bogate în apă (suculente sau zemoase). Acestea includ fructe și legume precum pepenele verde, roșiile, salata verde, chiar și țelina. De fapt, există o mulțime de alimente care ajută la curățarea colonului în mod natural prin dietă pentru că ala înseamnă viață și ea este din belșug în alimente vii.
Detoxifică colonul cu apă sărată sau zeamă de varză murată
Poți încerca și o spălare cu apă sărată. Acest lucru este recomandat în special persoanelor care se confruntă cu constipație și neregularități ale scaunului.
Un studiu din 2010 a arătat că apa sărată ar putea curăța colonul atunci când este asociată cu anumite poziții de yoga. Înainte de a mânca dimineața, amestecă 2 lingurițe de sare cu apă călduță. Se recomandă sarea de mare sau sarea de Himalaya.
S-a demonstrat că izotiocianaţii conținuți atât de sucul proaspăt, cât și de sucul de varză murată, are o capacitate puternică de a induce faza II de detoxifiere a enzimelor în cancerul de colon HT-29 și liniile celulare de cancer hepatic HepG2 și inducerea reparării ADN-ului enzimelor în cancer de colon HT-29. Pentru o dietă echilibrată în perioada tratamentului anti cancer, consultați întâi medicul dumneavoastră.
Bea apa rapid pe stomacul gol și, în câteva minute, probabil vei simți nevoia de a merge la baie. Fă acest lucru dimineața și seara și asigură-te că stai acasă, lângă baie, pentru curățare. Poate fi necesar să mergi la baie de mai multe ori.
SUGESTIE: Suntem români, iar tradiția ne oferă zeama de varză murată. Pentru că varza se pune la murat într-o emulsie cu sare, când este gata, adică când s-a murat, acest lichid este foarte valoros din punct de vedere nutritiv. Ne învață și tradiția, dar de această dată și experimentele din studiile științifice intreprinse pe acest subiect. Dacă înlocuiești din exemplul de mai sus, apa sărată cu moarea de varză, beneficiezi de același rezultat plus îmbogățești flora intesinală și ajuți corpul cu nutrienți, fermenți, probiotice, vitamine și minerale naturale pe care zeama de varză murată le conține din belșug. O cană de zeamă de moare de varză pe stomacul gol, dimineața!
Zeama de varză murată, pe lângă valoarea sa nutritivă ridicată, are demonstrate științific numeroase investigații in vitro și unele date epidemiologice colectate care sugerează potențialele efecte pozitive asupra sănătății. Aceste proprietăți de promovare a sănătății sunt susținute de dovezi puternice obținute din studii experimentale, care demonstrează că anumite fitochimice ale varzei murate au o acțiune antioxidantă, antiinflamatoare și chimiopreventivă împotriva anumitor tipuri de cancer. (vezi în cartea Alimente fermentate în sănătate și prevenirea bolilor, paginile 557-576)
Dieta bogata in prebiotice din fibre ajută la detoxifierea colonului
Fibrele sunt un macronutrient esențial adesea trecut cu vederea în dietă. Se găsește în alimente vegetale întregi și sănătoase, cum ar fi fructele, legumele, cerealele, nucile, semințele și multe altele.
Plantele conțin celuloză și fibre care ajută la eliminarea excesului de materie din colon. De asemenea, reglează constipația și intestinele hiperactive, stimulând în același timp bacteriile utile ca prebiotic (află mai multe despre bacteriile din noi aici).
Asigură-te că mănânci o mulțime de alimente bogate în fibre, care ajută la un colon sănătos. De asemenea, o dietă bogată în fibre poate fi benefică pentru înmulțirea bacteriilor intestinale (flora intestinală).
Sucuri și smoothie-uri pentru curățarea colonului
Sucurile sunt produse de curățare destul de populare folosite pentru detoxifierea colonului. Sucurile presate la rece si chiar smoothie-urile sunt recomandate de catre nutritionisti sub forma de dieta pentru detoxifierea colonului.
Amestecurile de sucuri conțin unele fibre și nutrienți de pe urma cărora beneficiază procesul de digestie. De asemenea, fibrele rețin apă pentru a ajuta la hidratare și pentru a menține regularitatea scaunului.
-
Produs cu reducereZenDetox – Cură de detoxifiere159 lei – 1.359 lei
Deoarece ne gândim la sănătatea ta, echipa Zendiet ți-a pregătit cea mai eficientă cură pentru detoxifierea colonului!
În funcție de nevoile tale, poți alege o cura de detoxifiere normala sau una rapida.
Cura de detoxifiere normala contine 4 sucuri extrem de gustoase din legume si fructe, o salata cu un supliment vegetal si o supa crema.
Cura de detoxifiere rapida este bazata doar pe hrană lichidă si contine 4 sucuri din legume si fructe, o supa crema si un smoothie la masa 3
Un studiu din 2015, sursa de încredere, a constatat că vitamina C poate ajuta la curățarea colonului. Vitamina C se găsește în multe fructe și legume adăugate în amestecurile de sucuri din meniurile zilnice din curele Zen Detox.
Consuma mai mult tipurile de amidon rezistent
Amidonul rezistent este un tip de amidon produs în timpul procesării alimentelor. Se găsește în sursele naturale de amidon rezistent precum sunt cartofii fierți și răciți (conțin amiloză modificată), cerealele, bananele verzi, orezul și cam toate leguminoasele rădăcinoase 🙂
Acestea promovează un colon sănătos prin stimularea microflorei intestinale. O revizuire din 2013 privind amidonul rezistent a constatat, de asemenea, că consumând echilibrat alimente bogate în acest tip de amidon, se reduce riscul de cancer de colon.
Există totuși un dezavantaj. Amidonurile rezistente se găsesc în carbohidrați. Cu toate acestea, persoanele cu o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, pot alege opțiuni care provoacă mai puține creșteri ale zahărului din sânge. Acestea includ orezul si cartofii.
Alimentele bogate în probiotice promovează detoxifierea colonului
Adăugarea în dietă a alimentelor cu conținut de probiotice natural, este o altă modalitate de a curăța colonul în mod natural și constant. Acest lucru îmbunătățește, de asemenea, sănătatea generală a colonului în multe moduri.
Pentru detoxifierea colonului, consumă alimente bogate în probiotice, cum ar fi iaurt, kimchi, murături, kombucha și alte alimente fermentate, pentru că 99% din fermenții naturali conțin bacterii probiotice!
Probioticele introduc bacterii bune în intestin cu ajutorul fibrelor și a amidonului rezistent. Acestea reduc inflamația și promovează regularitatea scaunului – două elemente cheie ale sănătății digestive legate de colon.
Oțetul de mere este, de asemenea, considerat o sursă importantă de probiotice și este inclus în consum pentru detoxifierea colonului. Se presupune că enzimele și acizii pe care îi conține oțetul de mere suprimă bacteriile rele.
Ce ceaiuri din plante se recomandă pentru detoxifierea colonului?
Consumul unor ceaiuri din plante poate ajuta la sănătatea digestivă prin detoxifierea colonului.
Ierburile laxative precum psyllium, aloe vera, rădăcina de nalbă și pulberea de ulm alunecos și cea de lemn dulce pot ajuta în caz de constipație. Asigură-te că discuți cu medicul și urmezi cu atenție instrucțiunile înainte de a utiliza aceste plante. De asemenea, folosește-le cu moderație. În caz contrar, pot fi dăunătoare, precum în cazurile de intoxicație.
Ce alimente să consumi pentru curățarea colonului în mod natural?
Iată alimente benefice care vă vor ajuta să vă readuceți colonul pe drumul cel bun și să funcționeze ca un aparat digestiv activ și cu eficiență:
Lămâi – Aproape orice citrice va avea proprietăți excelente de curățare a colonului, dar lămâile sunt într-o ligă proprie atunci când vine vorba de detoxifierea colonului. Lămâile funcționează ca un antiseptic pentru a ajuta la eliminarea acumulării de deșeuri și pentru a preveni creșterea microorganismelor nesănătoase în intenstinele noastre.
Merele și oțetul de mere – Merele sunt încărcate cu fibre și încurajează o digestie sănătoasă. Merele conțin și pectină care ajută la eliminarea toxinelor și la întărirea mucoasei intestinale. Consumul de oțet de mere nefiltrat oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, inclusiv echilibrarea pH-ului organismului, îmbunătățirea digestiei, adăugarea bacteriilor benefice intestinului și ajutarea la eliminarea toxinelor din organism. Pentru cei cărora nu le place gustul oțetului de mere, recomandăm să încerce în combinație cu miere de albine sau siropuri, alaturi de puțină apă, precum un suc.
Broccoli – Acesta este un superaliment pe care toată lumea ar trebui să-l includă în dieta sa. Broccoli este o legumă cruciferă care este plină de antioxidanți care protejează celulele de cancer. Fibrele solubile găsite în broccoli promovează bacteriile benefice și în colon.
Avocado – Din punct de vedere tehnic, este un fruct, iar el conține atât fibre solubile, cât și insolubile. Fibrele solubile încurajează mișcările intestinale regulate și previne acumularea deșeurilor toxice. Fibrele insolubile ajută la prevenirea cancerului de colon prin crearea de volum și curățarea colonului natural și ușor.
Usturoiul – Această plantă este folosită în întreaga lume de mii de ani. S-a demonstrat că usturoiul este dăunător pentru bacterii, viruși și paraziți și ajută la eliminarea agenților patogeni din colon. Un anti-biotic pe care dacă îl consumăm regulat, promovează un sistem imunitar rezistent, ce elimină intrușii din colon, până în sânge!
Spanacul – Frunzele verzi ale acestui aliment plin de fier sunt una dintre cele mai bogate surse și de vitamina A. Spanacul introdus în alimentația de sezon, creează furaj pentru a asigura un colon curat și o digestie fără probleme.
Apa – Bine, apa nu este cu adevărat un aliment, în sine, dar pur și simplu nu este posibil să ai un colon sănătos fără ea. Fibrele sunt absorbite de apă, iar dacă mănânci fibre fără suficientă H2O, cel mai probabil constipația va fi rezultatul final. Consumul de multă apă va asigura că cea mai mare parte a fibrelor din intestin este împinsă pentru a curăța colonul și pentru a elimina deșeurile și toxinele. Un pahar cu apă dimineața pe stomacul gol, în loc de cafea, este un laxativ foarte eficient.
Alte ingrediente precum ghimbirul, usturoiul și ardeiul cayenne conțin substanțe fitochimice antimicrobiene. Se crede că acestea suprimă bacteriile rele. Din acest motiv, ele sunt incluse în detoxifierea colonului.
În timp ce aceste alimente și altele sunt excelente pentru menținerea sănătății bune a colonului, cel mai bun mod de a ajuta organismul să elimine deșeurile și toxinele acumulate va fi printr-o curățare profundă a colonului. Efectuarea unei detoxifieri a colonului aduce beneficii organismului într-o multitudine de moduri și poate fi realizată printr-o serie de metode, inclusiv prin regimuri alimentare personalizate pentru curățarea colonului sau hidroterapie colonică.
Consultație telefonică de nutriție cu Andreea Coman
30-60 de minute